Deze kunstenaar transformeert eenvoudige potloden in verbluffende miniatuurkunstwerken - Curioctopus.nl
x
Deze kunstenaar transformeert eenvoudige…
Ze straft haar zoon door hem push-ups te laten doen in een openbaar toilet: Een jonge vrouw maakt

Deze kunstenaar transformeert eenvoudige potloden in verbluffende miniatuurkunstwerken

30 Augustus 2021 • Door Janine
1.549
Advertisement

Kun je je iets eenvoudigers voorstellen dan een potlood? Iedereen heeft er van jongs af aan wel een gebruikt, om te schrijven, te tekenen of te werken. Het is een object dat op zich geen creatieve of artistieke ambities opwekt. Integendeel: het is een perfect hulpmiddel om iets bijzonders tot leven te brengen, of het nu een tekst of een tekening is.

Maar wat als het, in plaats van het potlood als gereedschap te gebruiken, zelf een kunstwerk wordt? Jasenko Dordevic, een werkelijk getalenteerde beeldhouwer, heeft zich dit ongetwijfeld afgevraagd, die erin slaagt deze basisgereedschappen voor schrijfwaren om te vormen van kleine tot grote meesterwerken waarvoor we alleen maar sprakeloos kunnen blijven. Ben je klaar om zijn werken nader te ontdekken?


Vergeet de gebruikelijke potloden: die bewerkt en getransformeerd door de Bosnische Dordevic zijn echte miniatuurkunstwerken.

De reden is gemakkelijk te zien op de foto's die we je laten zien: het fragiele grafiet wordt, in zijn handen, de basis van waaruit kleine verrassende scènes kunnen worden gemaakt.

Advertisement

Geïnspireerd door Dalton Ghetti, pionier van deze kunstvorm, heeft Jasenko besloten zijn zegje te doen. Altijd al geïnteresseerd in miniaturen, tekende hij altijd kleinere onderwerpen dan normaal, totdat hij besloot om die schetsen om te zetten in concrete objecten.

Om dit te doen gebruikte hij potloden, gebeeldhouwd met zo'n millimeterprecisie dat je sprakeloos blijft. Sinds Dordevic begon met het snijden van grafiet, is hij niet meer gestopt, betrokken en gepassioneerd in wat een dagelijkse uitdaging voor zichzelf is geworden, op zoek naar het kleinst mogelijke beeldhouwwerk met een potlood.

Zijn potloden worden kunst, en dit is het principe dat Jasenko in de eerste plaats inspireerde. Grafiet is geen gemakkelijk materiaal om te modelleren, omdat het enorm gemakkelijk breekt, en gezien hoe klein een potloodpunt is, is er niet veel ruimte voor fouten.

Advertisement

Maar afgaande op wat Dordevic voor elkaar krijgt, lijkt het erop dat deze kunstenaar een echte meester is in zijn vakgebied.

De thema's van zijn werken variëren van afbeeldingen van landschappen, van gebouwen, tot scènes waarin menselijke figuren aanwezig zijn die de meest uiteenlopende acties uitvoeren.

Advertisement

Meerdere inspiratiebronnen dus voor werken waarbij men zich alleen maar afvraagt ​​hoe het mogelijk was ze te realiseren.

De stijl van deze beeldhouwer werd, dankzij het web, al snel over de hele wereld bekend en gewaardeerd, zozeer zelfs dat Dordevic tegenwoordig een enorme populariteit geniet. De afgelopen jaren was de Bosnische kunstenaar ook de protagonist van verschillende tentoonstellingen.

Advertisement

"Ik doe het al heel lang en ik verveel me nog niet - merkte hij op - het geeft me plezier, betekenis en vrijheid van de eentonigheid van het dagelijks leven en soms zelfs van mijn gedachten".

Wat vind jij van deze potloodsculpturen? Zijn ze niet origineel?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt