Huizen voor 1 euro: het initiatief om een ​​oud middeleeuws dorp in de buurt van Rome nieuw leven in te blazen

Janine image
door Janine

27 Augustus 2021

Huizen voor 1 euro: het initiatief om een ​​oud middeleeuws dorp in de buurt van Rome nieuw leven in te blazen
Advertisement

Hoeveel zou je bereid zijn te betalen voor een huis in een oud Italiaans dorp in Lazio, ver van de drukte van de stad? Er zijn mensen die hypotheken afsluiten, mensen die investeringen doen, mensen die het geluk hebben onroerend goed te erven: in Maenza is echter een initiatief gepromoot dat al in andere Italiaanse dorpen is uitgevoerd: sommige huizen worden te koop aangeboden voor het bespottelijke bedrag van één euro, met als doel de wijken die - langzaam en steeds meer - inwoners verliezen, opnieuw te bevolken.

via CNN

Advertisement
Paolo Meo/Flickr

Paolo Meo/Flickr

Maenza is een Italiaanse stad in de provincie Latina, in het zuiden van Lazio. Maenza, op een steenworp afstand van de Italiaanse hoofdstad, is een klein stadje met een panoramisch uitzicht op bergen en heuvels, ideaal voor diegenen die willen ontsnappen aan de chaos van de stad om zich onder te dompelen in de natuur, in een oud, suggestief en fascinerend plaatsje. Ongeveer 100 huizen worden te koop aangeboden voor 1 euro: de enige beperking is dat kopers zich ertoe moeten verbinden deze huizen binnen 3 jaar na aankoop te renoveren. Ook moeten ze bij aankoop een borg van zo'n 5.000 euro overleggen, die na de verbouwing weer wordt teruggegeven. De huizen zijn gebouwd in de 18e eeuw en de meeste zijn jarenlang verlaten geweest en zijn niet bewoonbaar. Maar Maenza biedt veel mogelijkheden: het is een gezellig stadje, waar veel initiatieven zijn en waar je in amper een half uur het strand kunt bereiken. Het is niet de enige gemeente waar dit initiatief wordt uitgevoerd: ook op Sicilië zijn er huizen voor dit bedrag verkocht.

Advertisement
pietro scerrato/Wikimedia Commons

pietro scerrato/Wikimedia Commons

Natuurlijk, je moet wat geld investeren voor de verplichte herstructurering. Maar als het werk eenmaal klaar is, is de voldoening ongetwijfeld onbetaalbaar: voor een paar duizend euro is het mogelijk om eigenaar te worden van een huis in een charmant Italiaans dorpje. De burgemeester van de gemeente, Claudio Sperduti, zei: "Gezinnen en jongeren verlaten vaak de stad om te verhuizen naar grotere huizen in nabijgelegen steden en villa's op het platteland, maar er is altijd wel een nieuwkomer die hun plaats inneemt, dus het is in evenwicht. Er zijn mensen die nog in de oude wijk wonen maar die heeft een renovatie nodig, nieuwe zuurstof.” Potentiële kopers kunnen op de website van het dorp kijken welke woningen te koop staan, en de burgemeester heeft aangekondigd dat ze binnenkort op de markt komen. Een initiatief dat is ontstaan om de stad niet alleen te herbevolken, maar ook nieuw leven in te blazen.

Advertisement