Deze mysterieuze "levende" stenen groeien, ademen en reproduceren: een fascinerend natuurlijk raadsel

Janine image
door Janine

31 Augustus 2021

Deze mysterieuze "levende" stenen groeien, ademen en reproduceren: een fascinerend natuurlijk raadsel
Advertisement

Als er iets in de natuur is dat we bij een simpele gedachte allemaal "levenloos" zouden noemen, dan is dat zeker de steen. Natuurlijk: alles in de omgeving om ons heen kan in de loop van de tijd veranderen, bewegen en van uiterlijk veranderen, maar in het geval van een steen is het zeker dat dit van externe factoren afhangt, niet van zichzelf.

Toch is dit niet altijd het geval: de ongelooflijke formaties waarover we je gaan vertellen, vertellen ons meer. Het lijkt bijna absurd om te zeggen, maar de stenen in kwestie, die in een vallei in Roemenië worden gevonden, kunnen bijna als levende wezens worden beschouwd. De reden? Ze groeien, ademen en kunnen zich zelfs voortplanten. Ben je klaar om ze nader te ontdekken?

via Geologyin

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Ze worden Trovants genoemd, een term die in het Roemeens "gecementeerd zand" betekent, en het is niet overdreven om ze "levend" te noemen. Dit zijn oerstenen die volgens geologen 6 miljoen jaar geleden zouden zijn ontstaan ​​en unieke kenmerken vertonen, waardoor ze "vol leven" worden genoemd.

Toen ze ze ontdekten, in de Costeti-vallei, ongeveer 35 km van Ramnicu Valcea, begrepen de experts onmiddellijk dat ze met iets uitzonderlijks te maken hadden. Het gebeurt niet elke dag dat je stenen vindt die kunnen groeien, zich kunnen voortplanten en in contact met water kunnen reageren!

Advertisement

Na ze goed te hebben bestudeerd en geanalyseerd, hebben wetenschappers vastgesteld dat ze verbazingwekkende groeisnelheden kunnen vertonen: van 6-8 millimeter formaties kunnen ze tot 6 of 10 meter in diameter groeien. Maar hun wonderen eindigen daar niet. Als het regent kunnen Trovants het water opslaan, waardoor ze onder druk komen te staan ​​en, dankzij de hoge concentratie aan minerale zouten die ze bezitten, erin slagen ze te laten groeien, in een reactie die ons doet denken aan wat er met planten gebeurt.

Het is waar: hun groeitijden zijn vrij lang (5 centimeter elke 1200 jaar), maar de "superkrachten" die ze hebben, maken ze gewoon uniek. Het is geen toeval dat, sinds ze werden ontdekt en bestudeerd, de Trovants een echte toeristische attractie zijn geworden, evenals UNESCO-werelderfgoed. Er is geen tekort aan bezoekers die elk jaar besluiten naar het reservaat Muzeul Trovantilor te gaan om met eigen ogen te kijken naar wat ooit eenvoudige kiezelstenen waren en nu een soort natuurlijk raadsel vol charme zijn geworden.

aradeanca/Instagram

aradeanca/Instagram

Binnen twee weken kunnen deze "levende" stenen ongeveer 2,5 mm bewegen en van vorm veranderen, wat ze nog mysterieuzer en intrigerender maakt. In de loop van de tijd hebben veronderstellingen en theorieën elkaar daarop gevolgd, in de wetenschappelijke wereld en daarbuiten. Er zijn mensen die ze beschouwen als producten van aardbevingen waarvan de mens geen herinnering heeft, die ze in plaats daarvan - met een beetje meer verbeeldingskracht - zelfs als buitenaardsen beschouwen, en die ze duidelijk het onderwerp van mythen en legendes hebben gemaakt. In feite vereist de lokale folklore dat we deze stenen respecteren, die regelmatig moeten worden bewaterd omdat ze geluk brengen. En hoewel ze niet alleen in Roemenië worden gevonden, hebben ze hier ongetwijfeld de meest extravagante en merkwaardige vormen aangenomen.

Muzeul Trovantilor

Muzeul Trovantilor

Kende je het verhaal van de Trovants?

Advertisement