Man en vrouw slapen al 7 jaar in aparte bedden: “nu zijn we gelukkiger”

Janine image
door Janine

19 Oktober 2021

Man en vrouw slapen al 7 jaar in aparte bedden: “nu zijn we gelukkiger”
Advertisement

We nemen het als vanzelfsprekend aan dat man en vrouw in hetzelfde bed slapen; het tegendeel zou in feite een duidelijk teken zijn van een probleem of een barst in de relatie. Wat als dit niet echt het geval is? Volgens een stel en volgens de wetenschap zou slapen in aparte bedden het paar kunnen helpen en zelfs gelukkiger maken. Een vrouw vertelt over haar ervaring: ze woont al 8 jaar met haar man, waarvan ze er 7 liever in verschillende kamers slapen. Ondanks de twijfels van veel mensen, zou hun relatie niet gelukkiger kunnen zijn.

via The Guardian

Advertisement
Damir Spanic/Unsplash

Damir Spanic/Unsplash

De vrouw stelt dat elk huwelijk zijn eigen regels heeft en dat er geen regels zijn die voor elk paar werken: stellen of echtparen moeten hard werken om dat te vinden wat het beste voor hen werkt. Op een avond bekende de man aan zijn vrouw dat hij in de andere kamer was gaan slapen omdat hij door de bewegingen van haar niet in slaap kon komen: ze ademde luidruchtig en draaide zich steeds om in bed. Dus besloten ze het probleem aan te pakken en realiseerden zich dat het moeilijk was om samen te slapen: een van de twee werd 's nachts altijd wakker omdat de ander snurkte of opstond om wat te gaan drinken. Ook hadden de twee totaal verschillende slaapschema's. Ze kwamen tot de conclusie dat het beter was om in aparte kamers te slapen en merkten meteen de voordelen: ze stonden allebei meer uitgerust en ontspannen op en gingen de dag met meer energie tegemoet.

Advertisement
bruce mars/Unsplash

bruce mars/Unsplash

Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken die deze gewoonte ondersteunen, wat voor velen tegenstrijdig lijkt. De geleerde Paul C. Rosanblatt zegt expliciet dat samen slapen slapeloosheid kan veroorzaken. De socioloog heeft experimenten gedaan, waarbij meerdere stellen betrokken waren, en ontdekte dat slapen vaak een reden is voor ruzies: de tv aan, de echtgenoot die snurkt, beweegt of opstaat, zijn vaak een reden voor conflicten. Dokter Neil Stanley, slaapexpert, zei daarentegen dat slaap "een egoïstische activiteit" is en daarom met niemand moet worden gedeeld. Kortom, slapen in aparte bedden is niet het begin van het einde; het is, ook volgens geleerden, de verstandigste keuze: omdat je beter uitrust en voor je welzijn zorgt, en ook voor het geluk van het paar. Wat vind jij?

Advertisement