Een 13.000 km lange spoorlijn van China naar de Verenigde Staten: het ongelooflijke project van Peking

Janine image
door Janine

29 Oktober 2021

Een 13.000 km lange spoorlijn van China naar de Verenigde Staten: het ongelooflijke project van Peking
Advertisement

Een spoorlijn met lange stukken onderwater, met hoge snelheid en bijna 13.000 kilometer lang, die China met de Verenigde Staten kan verbinden. Science fiction? Niet echt, te oordelen naar de plannen die het oostelijke land heeft om zijn treinnetwerk uit te breiden, dat al een van de meest indrukwekkende ter wereld is.

Alleen al de gedachte aan een onderneming als deze wekt verbazing op. Toch lijkt het erop dat de lijn China-Rusland-Canada-Amerika een even reëel als extravagant spoorwegproject is, met exorbitante kosten en infrastructuren die op zijn zachtst gezegd ambitieus en futuristisch zijn. Daarom is het het waard om nader te worden ontdekt.

via Weforum

Advertisement
Maxpixel - Not the actual photo

Maxpixel - Not the actual photo

Een onderwatertunnel die vier keer groter is dan die van het Kanaal en veel technologischer, evenals veel nieuwe doorgangen door bergen en ontoegankelijke plaatsen: dit alles, en nog veel meer, zou deel uitmaken van een Chinees project dat is ontworpen om het spoorwegnet uit te breiden als nooit tevoren. Als de hogesnelheidstreinen in dit land al efficiënt zijn en veel plaatsen kunnen bereiken, wil Peking nog verder gaan, veel verder.

Van het vasteland van China, via Siberië en Oost-Rusland, onder de Beringstraat in Alaska door en vervolgens de Canadese bergen beklimmen om in de VS aan te komen. Met zo'n route is het niet vreemd om te denken aan een zeer ambitieus en misschien zelfs onhaalbaar project. Verschillende persbureaus hebben echter onthuld dat de plannen van China sinds 2014 in deze richting gaan.

Advertisement
Sina.com

Sina.com

Volgens een rapport van de Beijing Times zou de majestueuze spoorlijn China-Rusland-Canada-Amerika in feite ontwerpers en ingenieurs hebben ingeschakeld, evenals alle mensen die zich al zouden hebben toegewijd aan de juiste onderhandelingen met de betrokken Staten om de werkzaamheden voor een vergelijkbare infrastructuur te starten. Als je je afvraagt ​​wat de doelstellingen zijn, eenvoudig: de spoorwegwerkzaamheden zouden niet alleen fungeren als een vector voor commerciële uitwisselingen, maar ook voor toeristische en zakelijke reizen.

Libreshot - Not the actual photo

Libreshot - Not the actual photo

In dit opzicht zeiden de Chinese technici dat ze er zeer zeker van waren dat ze met de huidige technologieën een soortgelijke onderneming zouden kunnen aangaan, die volgens hen volledig haalbaar was. Desondanks is er op dit moment heel weinig bekend over de ontwikkeling van het project, zelfs als velen suggereren om het op te schorten. De stratosferische kosten van 200 miljard dollar zouden in die zin niet in het voordeel zijn geweest van de daadwerkelijke realisatie ervan. Vrachtschepen en vrachtvliegtuigen zouden volgens kritische geruchten veel goedkopere middelen blijven.

Zoals vaak gebeurt in deze gevallen, kan niemand weten wat de echte ontwikkelingen van dergelijke faraonische projecten zullen zijn, waarvoor we gewoon moeten afwachten. Wat vind je van deze ongelooflijke spoorlijn? Extravagant, overdreven of nuttig?

Advertisement