Vuile auto? Pas op voor boetes: die lopen in sommige gevallen op tot bijna €6.000

Janine image
door Janine

23 December 2021

Vuile auto? Pas op voor boetes: die lopen in sommige gevallen op tot bijna €6.000
Advertisement

Hoe vaak was jij je auto? Hoewel velen het bijna overbodig vinden, wist je dat wie de voorruit of het kenteken niet schoonmaakt, boetes kan riskeren? De reden? De wetten straffen degenen die in hun voertuig rijden terwijl het zicht wordt aangetast door vuil, en in sommige gevallen kunnen de boetes zelfs oplopen tot enkele duizenden euro's.

Te zware of effectieve maatregelen om ongevallen te beperken? Op internet is deze discussie nogal verhit, laten we er wat meer informatie over ontdekken.

via The Sun

Advertisement
Ivan Radic/Flickr

Ivan Radic/Flickr

Degenen die een auto bezitten, moeten er regelmatig voor zorgen dat de bandenspanning en het oliepeil worden gecontroleerd. Dit zijn belangrijke controles die bij verwaarlozing ons en de mensen die we vervoeren in gevaar kunnen brengen. Als de banden glad zijn, weten we dat ze ondanks hun kosten onmiddellijk moeten worden vervangen.

Helaas besteden we niet altijd dezelfde aandacht aan het schoonmaken van de auto. De voorruit is bijvoorbeeld een element dat vaak wordt onderschat, tot het punt dat, als het om wat voor reden dan ook vuil of beschadigd raakt, het over het algemeen wordt verwaarloosd. Wist je dat er in sommige landen sancties zijn, zelfs zeer hoge, voor degenen die de ruiten van hun auto niet goed schoon houden?

In Engeland bijvoorbeeld kan het bedrag van deze boete oplopen tot 5.000 pond in de meest ernstige gevallen, dat wil zeggen bij ongevallen waarbij juist dit element als de oorzaak van de schade wordt beschouwd. In andere realiteiten gaat het echter niet zo ver. Ook de Nederlandse wegcode voorziet in een boete voor reizigers met een gebarsten of afgebroken voorruit. Laten we eerlijk zijn, een vrij algemeen verschijnsel.

Advertisement
James Brooks/Flickr

James Brooks/Flickr

De verkeersregels met betrekking tot het zicht tijdens het rijden zijn hier vrij precies in: alle ruiten die het zicht van de bestuurder beïnvloeden, mogen geen enkele breuk vertonen, zelfs niet gelokaliseerd. Kortom, over het zicht in de auto en over het perfect reinigen van elementen die de veiligheid garanderen, mag men nooit oppervlakkig zijn.

kuhnmi/Wikimedia

kuhnmi/Wikimedia

Een nette, schone voorruit die het best mogelijke zicht biedt, is niet alleen belangrijk voor onze veiligheid, maar vooral voor de veiligheid van anderen. De cijfers en statistieken spreken wat dat betreft voor zich: er gebeuren zoveel ongelukken, ook ernstige, door dit soort nalatigheid. Ook gezien de mogelijke straffen, is het echt de moeite waard om constant naar de wasstraat te gaan, vind je ook niet?

Advertisement