Een kist vol trouwringen: welk verhaal schuilt er achter deze antieke foto?

Janine image
door Janine

17 December 2021

Een kist vol trouwringen: welk verhaal schuilt er achter deze antieke foto?
Advertisement

Er zijn afbeeldingen die van zichzelf al genoeg zijn om duizenden verhalen te vertellen. Verhalen die niet veel woorden nodig hebben om te worden begrepen, ze zijn zo symbolisch en belangrijk, maar verdienen het om bekend en herinnerd te worden als een waarschuwing voor waartoe een mens zichzelf nooit zou moeten dwingen om te doen.

We hebben allemaal geleerd uit geschiedenisboeken, uit getuigenissen van overlevenden of uit films en documentaires, welke en hoeveel verschrikkingen er tijdens de Holocaust hebben plaatsgevonden, maar misschien kennen maar weinigen het beeld dat we je gaan laten zien. Een foto die ogenschijnlijk niets te maken heeft met de genocide van de nazi's, maar dat in werkelijkheid een betekenisvolle getuigenis is die vanuit een ongewoon perspectief tot ons spreekt over de Shoah. Die van een kist vol trouwringen.

via Snopes.com

Advertisement
Consistent-General18/reddit

Consistent-General18/reddit

Sommige van de meest huiveringwekkende beelden die documenteren wat er tijdens de Holocaust-periode is gebeurd, tonen geen slachtoffers of gewelddadige scènes, hoewel ze net zo heftig zijn. Kleding op een hoop gegooid, koffers, schoenen, accessoires, sieraden: dit waren vaak de laatste verbindingen van veel mensen met hun vorige leven als vrije mannen en vrouwen.

Eenmaal gedeporteerd en bestemd voor gevangenschap, zouden ze er vanuit het oogpunt van hun beulen geen behoefte meer aan hebben, en dat gold ook voor trouwringen. Een beeld dat op het eerste gezicht bijna "onschuldig” lijkt, maar dat in plaats daarvan honderden ringen toont die door de vervolgden zijn verwijderd en in beslag genomen voordat ze in gevangenschap belandden.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Elk van die trouwringen staat voor een verhaal, het was van een man of een vrouw die het jarenlang aan haar vinger had gedragen, als symbool van een verbintenis die in de meeste gevallen werd uitgewist, weggevaagd door de bloedige en totalitaire woede van het nazisme. Volgens wat is geleerd, zou de foto een Amerikaanse soldaat tonen die de duizenden gouden trouwringen inspecteert die door de nazi's van de joden zijn gestolen en vervolgens in mei 1945 in Heilbronn, in een zoutmijn, zijn verborgen. Andere bronnen verwijzen echter naar de foto als betrekking tot de ringen die door Amerikaanse troepen zijn gevonden in een grot naast het concentratiekamp Buchenwald.

Pixabay

Pixabay

Waar de ringen ook zijn gevonden, één ding is zeker: ze waren slechts een klein - maar pijnlijk - onderdeel van de nazi-schatten die, samen met horloges, edelstenen en zelfs gouden tanden, in één keer van hun rechtmatige eigenaren werden weggerukt, in een daad van een annulering van levens en herinneringen. En onze enige hoop, wanneer we geconfronteerd worden met getuigenissen als deze, is dat dergelijke verschrikkingen nooit meer zullen worden herhaald. Kende je het verhaal achter deze oude foto?

Advertisement