Een boer vindt per ongeluk een oude schat op zijn land: 1.753 Romeinse munten - Curioctopus.nl
x
Een boer vindt per ongeluk een oude…
Het experiment van deze lerares laat duidelijk zien wat het betekent om je handen niet te wassen en daarna het brood aan te raken 12 dieren die moeder natuur zo bizar heeft willen maken dat ze onwerkelijk lijken

Een boer vindt per ongeluk een oude schat op zijn land: 1.753 Romeinse munten

26 Mei 2020 • Door Janine
3.913
Advertisement

De zoveelste schat aan Romeins geld is op volledig toevallige wijze in Polen gevonden. Mariusz Dyl deed de grote ontdekking, een boer die, dankzij de hulp van mechanische landbouwvoertuigen, zijn velden aan het voorbereiden was om te zaaien en die in plaats daarvan een schat van enorme waarde vond: oude Romeinse munten. De boer stond met 1.753 munten uit de 1e en 2e eeuw in handen en nam onmiddellijk contact op met het Hrubieszów Museum om “alarm” te slaan. Het is de grootste en meest in het oog springende Romeinse vondst van dit type in Polen.

De 1.753 Romeinse munten wegen in totaal 5 kg en op de achterzijde staan ​​portretten van verschillende Romeinse keizers, waaronder Nerva (96-98 AD) en Septimius Severus (193-211 AD). Volgens Andrzej Kozłowski, van het Lublin Instituut voor de Archeologie, "zal deze vondst de kroon van de Poolse archeologie zijn" - het is inderdaad een zeer belangrijke ontdekking en de boer wordt alom geprezen om zijn burgerzin.

Van wat deskundigen hebben kunnen vaststellen, behoorden de munten waarschijnlijk tot een Germaanse bevolking, misschien behorend tot het Vandaalse Rijk, dat zich tijdens de Romeinse bezetting in dat deel van Polen had gevestigd. Een veronderstelling zou kunnen zijn dat de munten rond 200 na Christus onmiddellijk werden verborgen (en achtergelaten), vóór de komst van de Goten.

Advertisement
foto: Pxfuel

Dankzij het geluk van deze boer en zijn grote burgerzin hebben we de mogelijkheid om de munten die dateren van ongeveer 2000 jaar geleden "aan te raken". Gelukkig is deze "kleine" schat niet verloren gegaan.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt