De gevaarlijkste plek in de geschiedenis van de aarde bevindt zich in Marokko: in de oudheid waren er enorme vleesetende roofdieren

Janine image
door Janine

24 Mei 2020

De gevaarlijkste plek in de geschiedenis van de aarde bevindt zich in Marokko: in de oudheid waren er enorme vleesetende roofdieren
Advertisement

Als we denken aan een onherbergzame plek, denken we vaak aan een dorre woestijn, of misschien een enorme ijsvlakte, of een zeer diepe oceaanbodem. Natuurlijk zijn dit ongetwijfeld geen plaatsen waar je gemakkelijk overleeft, maar met de nodige voorzorgsmaatregelen is er misschien enige hoop.

Er is echter een uithoek van de wereld die volgens de bijzondere studie waarover we je gaan vertellen, een kandidaat is om te worden geclassificeerd als “de gevaarlijkste” in de geschiedenis van onze planeet. Een ongelooflijk onherbergzame plek, zo erg dat niemand van ons, als we terug in de tijd zouden kunnen gaan, het zou kunnen overleven.

via University of Detroit Mercy

Advertisement
Zookeys

Zookeys

Een van de minst idyllische en gevaarlijkste plekken voor mensen is de woestijn, en in feite ligt deze plek direct daar wat de grootste hete woestijn is op aarde: de Sahara. Om precies te zijn, hebben we het over het gebied van Kem Kem, gelegen in het zuidoosten van Marokko, gekenmerkt door geologische formaties waarin talloze fossielen van dinosaurussen, krokodillen, pterosauriërs en vele andere gewervelde roofdieren zijn verzameld.

Met deze presentatie is het niet moeilijk om de reden te raden voor het primaat dat paleontologen aan Kem Kem hebben gegeven. Hier, in de oudheid, was er een werkelijk buitengewone hoeveelheid grote roofzuchtige carnivoren, waar de "ongelukkigen" niet zouden kunnen ontsnappen, die door deze prehistorische dieren zouden worden opgegeten.

Advertisement
Univesity of Detroit Mercy

Univesity of Detroit Mercy

De prevalentie van gigantische carnivoren die dankzij fossielen in Kem Kem zijn gevonden, is een kenmerk dat nergens anders ter wereld voorkomt, noch in enig ander terrestrisch ecosysteem. Om deze reden was dit volgens onderzoekers van de University of Detroit Mercy ongetwijfeld de gevaarlijkste plek in de geschiedenis van onze planeet. Hoewel Kem Kem al bekend was bij de wetenschap, zijn de fossiele bewijzen (daterend uit het late Krijt) van wat paleontologen zeggen afkomstig uit verder onderzoek naar het fascinerende en verontrustende Afrikaanse gebied.

Zookeys

Zookeys

Helaas is in de loop der jaren de aanzienlijke hoeveelheid fossiele overblijfselen van Kem Kem ook het slachtoffer geweest van plundering, die het stelen van kostbare getuigenissen van veel dinosauriërs zag, die vervolgens terechtkwamen in privécollecties. Ondanks het ontbreken van een compleet en origineel beeld, is de ongelooflijke prevalentie van grote vleesetende roofdieren boven herbivoren in dit gebied in de ogen van experts altijd duidelijk geweest. En alsof de angstaanjagende landdieren niet genoeg waren, zou het uitgestrekte riviersysteem van de Kem Kem, volgens wat werd ontdekt, werkelijk schrikbarende waterwezens hebben gehuisvest, waaronder enorme vissen met tanden om van te huiveren. De Onchopristis is hiervan een voorbeeld.

Xentyr/Wikimedia

Xentyr/Wikimedia

Kortom: de studie uitgevoerd op Kem Kem en zijn verontrustende primaat stelt ons in staat om naar een interessant en ongelooflijk aspect van de oude geschiedenis van de aarde te kijken: niemand zou er ooit willen zijn, maar het zou zeker fascinerend zijn om een ​​kijkje te nemen... op veilige afstand!

Advertisement