Deze bijen bouwen spiraalvormige bijenkorven en wetenschappers begrijpen nog niet waarom

Janine image
door Janine

01 Juni 2020

Deze bijen bouwen spiraalvormige bijenkorven en wetenschappers begrijpen nog niet waarom
Advertisement

Van de meer dan 20.000 verschillende soorten bijen zijn er enkele zonder angel die Tetragonula carbonaria worden genoemd en die deel uitmaken van de zeer weinige soorten (ongeveer 500) die geen angels hebben. Het feit dat deze bijen "ongewapend" zijn, maakt ze niet onvoorbereid: wanneer een ongewenst insect hun korf binnensluipt, wordt het volledig bedekt door een zee van was, modder en hars, die het meedogenloos opsluit zonder te ontsnappen. Oppassen dus met dit type bijen, die hun nest met alle macht verdedigen. Wat ook verrassend is, is de manier waarop ze hun korf structureren: de Tetragonula carbonaria bouwen tientallen niveaus boven elkaar en modelleren het nest zodat het een spiraalvorm heeft.

via Reddit

Reddit

Reddit

In de afbeelding die je hier ziet, die op Reddit is gepost, kunnen we de samenstelling van een enkel niveau observeren; zoals entomoloog Tim Heard, auteur van de foto en onderzoeker voor The Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO) in Australië, uitlegde, bestaat elke bijenkorf uit 10-20 niveaus, die elk een cirkel van de spiraal vormen. In elke cel ontwikkelen zich alle stadia van de evolutie van de bij, totdat deze zijn natuurlijke vorm bereikt in ongeveer 50 dagen.

Advertisement
Flickr / Stephan Ridgway

Flickr / Stephan Ridgway

Wetenschappers hebben geprobeerd een plausibele verklaring te geven waarom deze bijensoort zijn korf bouwt met deze spiraalvorm, maar ze hebben allemaal min of meer gefaald in deze test. Heard zelf verklaarde dat hij de reden niet begreep: kan het het gevolg zijn van willekeurig gedrag of is het het gevolg van de evolutie? Als de reden in de evolutie lag, zou dit betekenen dat bijen een zeer gunstige manier zouden hebben gevonden om een ​​bijenkorf te bouwen, de ruimte te maximaliseren en de luchtrecycling te optimaliseren; maar waarom wordt dit gunstige systeem niet door alle bijen gebruikt?

De wetenschap zal hun gedrag grondig moeten blijven bestuderen om deze vraag te kunnen beantwoorden.

Advertisement