8 uitvindingen uit 2021 waar je misschien nog niet van op de hoogte was

Janine image
door Janine

20 Januari 2022

8 uitvindingen uit 2021 waar je misschien nog niet van op de hoogte was
Advertisement

De menselijke creativiteit kent geen grenzen. Soms is het echt indrukwekkend om te bedenken dat alles om ons heen, van de eenvoudigste tot de meest complexe, is ontstaan uit de briljante geest van een persoon die met zijn kleine grote intuïtie heeft geholpen om de wereld te veranderen.

Elke dag delen veel uitvinders de resultaten van hun werk. En elk jaar worden de conclusies getrokken. Zo ook in 2021. Ook voor het afgelopen jaar heeft het beroemde tijdschrift Time de 100 beste uitvindingen gekozen, op een rij gezet en beschreven op basis van hun bruikbaarheid en de creativiteit die ze met zich meebrengen. Omdat het er zoveel zijn, is het onmogelijk om ze allemaal bij te houden, en daarom wilden we hieronder enkele van de belangrijkste beschrijven, waarvan misschien niet iedereen op de hoogte was. Klaar om ze te ontdekken?

via Time

REVOLVE/Youtube Screenshot

REVOLVE/Youtube Screenshot

De ruimtebesparende rolstoel

Het heet Revolve Air en het is meer dan alleen een rolstoel. Deze uitvinding van Andrea Mocellin heeft namelijk wielen die niet doorboord kunnen worden, is heel praktisch en bovendien zo klein in te klappen dat het bijvoorbeeld in de bagagebak van een vliegtuig past. Het kost ongeveer 10.000 euro en is al door veel mensen gereserveerd.

Een apparaat om water te besparen bij het wassen van je haar

Water Saver is ontwikkeld door L'Oréal en is voorlopig alleen bedoeld voor kappers, maar in de toekomst ook voor particulieren. Aangesloten op de wastafel, slaagt dit apparaat erin om water met shampoo te mengen en het in beperktere hoeveelheden vrij te laten, perfect voor het spoelen van het haar en tegelijkertijd tot 80% water te besparen.

Advertisement
 L’Oréal USA/Youtube Screenshot

L’Oréal USA/Youtube Screenshot

Plantaardige vis

Vis dat in werkelijkheid geen vis is. Het bedrijf genaamd Kuleana probeerde het, uitgaande van 100% plantaardige ingrediënten, die echter de typische smaak behouden van de dieren die we uit het water vissen. Dit is een experiment vergelijkbaar met dat wat wordt gedaan met vlees dat in het laboratorium is geproduceerd. Deze bijzondere "vis" is al beschikbaar in de Verenigde Staten

Neeva, de advertentievrije zoekmachine

Geen inkomsten uit commercials, maar alleen via abonnementen. Dat is de bedoeling van de makers van Neeva, een zoekmachine die, om gebruikt te worden, moet worden betaald. Voor minder dan $5 per maand kunnen gebruikers profiteren van privé, advertentievrij surfen op het web.

ICON - 3D Tech/Youtube Screenshot

ICON - 3D Tech/Youtube Screenshot

Huizen geprint in enkele dagen, die naar Mars zouden kunnen gaan

Een andere belangrijke vooruitgang voor 3D-printen is die van het materiaal "Lavacrete", ontwikkeld door het bedrijf ICON. Hiermee zou dit Amerikaanse bedrijf in een paar dagen huizen kunnen printen, gebouwen die zelfs de omgeving van Mars zouden kunnen overleven. Door speciale simulaties lijkt het erop dat deze zeer specifieke gebouwen toekomstige en eventuele menselijke verblijven op de "rode planeet" zouden kunnen herbergen.

Boom Supersonic/Youtube Screenshot

Boom Supersonic/Youtube Screenshot

Een communicatiesysteem dat door de botten gaat

Kan een boodschap worden overgebracht via... botten? De technici van Mobilus Labs zijn er mogelijk in geslaagd. Hun communicatiesysteem genaamd mobiWAN heeft in feite luidsprekers en een microfoon, maar isoleert de oren niet van externe geluiden. Het is daarom ideaal voor diegenen die in zeer lawaaierige contexten moeten werken.

Een nieuwe supersonische jet

Herinner je je de Concorde nog? Het zeer snelle supersonische vliegtuig werd uit dienst genomen vanwege de vele problemen waarmee het te kampen had, en dat ook tot dramatische gevolgen leidde. Maar XB-1 is de naam van een supersonische jet van de nieuwste generatie, waarvan de projecten vorm kregen in 2021. Hoewel het geen uitvinding zal zijn waar mensen meteen van kunnen genieten, lijkt het erop dat dit vliegtuig minder milieu-impact en minder risico's belooft dan zijn voorganger.

Lenovo/Youtube Screenshot

Lenovo/Youtube Screenshot

"Superslimme" bril voor augmented reality

Zou je $1.500 uitgeven voor een bril met high-definition schermen in hun glazen en waarmee je, wanneer verbonden met een mobiele telefoon of computer, meerdere schermen tegelijk kunt beheren? Als het antwoord ja is, heeft Lenovo in 2021 gecreëerd  wat bij jou past: de ThinkReality A3 Smart Glasses dienen precies daar voor.

Zoals we al zeiden, is de genialiteit van veel uitvinders altijd actief, en 2021 bleef zeker niet beperkt tot deze ideeën. Hier wilden we je echter een curieuze selectie presenteren. Kende je deze uitvindingen of had je ze gemist?

Advertisement