De satellietverbinding van Elon Musk, Starlink, werd onderbroken: de boosdoeners zijn katten

Janine image
door Janine

21 Januari 2022

De satellietverbinding van Elon Musk, Starlink, werd onderbroken: de boosdoeners zijn katten
Advertisement

In 2002 bouwde Elon Musk een ruimtevaartbedrijf dat zich bezighoudt met het creëren van nieuwe technologieën om de kosten van toegang tot de ruimte te verlagen en het “koloniseren” van Mars. In dit opzicht ontstond Starlink, een constellatie van satellieten en schotels die tot doel heeft zelfs schijnbaar ontoegankelijke gebieden met elkaar te verbinden waar op dit moment geen signaal arriveert. Maar Starlink had een echt verbindingsprobleem, door onvermoede gasten.

via The Guardian

Advertisement
tippen22/twitter

tippen22/twitter

Het waren katten die Starlink ontregelde, die bovenop de speciale schotelantennes van Starlink zaten. De schotels met hun eivormige vorm geven namelijk warmte af. Elon Musk en SpaceX zorgden er voor dat de schotels werden uitgerust met een bepaald automatisch verwarmingssysteem, om te voorkomen dat de kou en het ijs op sommige plaatsen hun werking zouden belemmeren. Maar blijkbaar hielden ze er geen rekening mee dat juist die warmte de dieren kon aantrekken. De warmte heeft dus katten aangetrokken, die er een “mandje” van hebben gemaakt waar ze er warmpjes bij kunnen zitten.

Wat was het effect van de aanwezigheid van deze onverwachte gasten? Katten hebben de snelheid van de verbinding aanzienlijk vertraagd en het was Aaron Taylor die de situatie opmerkte. De man publiceerde een bericht op Twitter, waarin hij schreef: "Starlink werkt prima totdat katten merken dat de schotelantenne op koude dagen een beetje warmte afgeeft." Op de foto zien we vijf katten ineengedoken op zijn Starlink-schotel, terwijl er sneeuw omheen ligt, en het daarom erg koud is. Katten hebben warmte en toevlucht gevonden op de schotel, waardoor mensen geen snelle internettoegang hadden. Aaron was in feite gedwongen om de schotelantennes te verplaatsen naar een plek die schijnbaar onbereikbaar was voor katten: het dak. We weten niet of het probleem is opgelost, omdat andere dieren - bijvoorbeeld vogels - ook kunnen worden aangetrokken door de warmte van de schotel en zo de verbinding kunnen verstoren. Het plan van Elon Musk is zeer ambitieus: de verbinding overal brengen; niemand had echter verwacht dat ook dieren baat zouden hebben bij de schotels. We weten niet of andere mensen hetzelfde probleem hebben gehad en of SpaceX actie onderneemt om dit probleem te verhelpen. Ondertussen zijn we er echter zeker van dat iemand de nieuwe technologie waardeert.

Advertisement