Ze dachten dat ze een tuinbeeld hadden gekocht, maar ze ontdekken dat het het laatste meesterwerk van Canova is

Janine image
door Janine

23 Maart 2022

Ze dachten dat ze een tuinbeeld hadden gekocht, maar ze ontdekken dat het het laatste meesterwerk van Canova is
Advertisement

Antonio Canova was een Italiaanse beeldhouwer en schilder, en vandaag zijn zijn naam en zijn werken over de hele wereld bekend: hij was de grootste exponent van het neoclassicisme. We hebben allemaal, althans op foto's, zijn hyperrealistische en gedetailleerde sculpturen gezien: voorbeelden zijn Amor en Psyche, De Drie Gratiën, Paolina Borghese, Venus Italica. Maar de kunstenaar maakte ook minder bekende werken: een van de laatste sculpturen die Canova maakte, met Maria Magdalena, was op zijn zachtst gezegd de protagonist van een uniek verhaal.

via The Guardian

Advertisement
Not the actual photo - Flickr

Not the actual photo - Flickr

Het beeld in kwestie is rond 1820 gemaakt en toont een bedroefde Maria Magdalena. Het werk is gemaakt in opdracht van Robert Banks Jenkinson. Het wisselde een paar keer van eigenaar en werd tentoongesteld in tal van Britse tentoonstellingen, maar daarna gingen de sporen verloren en was de locatie niet meer bekend. Of in ieder geval tot voor kort. Een Brits stel kocht wat zij dachten dat een gewoon tuinbeeld was op een veiling voor £5.200. Pas later ontdekten ze dat dat beeld Canova's laatste verloren meesterwerk was, met een waarde van ongeveer 8 miljoen pond.

Advertisement
Not the actual photo - Flickr

Not the actual photo - Flickr

Mario Guderzo, directeur van Antonio Canova's Gypsotheca, zegt: “Het is een wonder dat het lang verloren gewaande uitzonderlijke meesterwerk van Antonio Canova 200 jaar na voltooiing werd gevonden. Dit werk wordt al tientallen jaren gezocht door wetenschappers, dus de ontdekking is van fundamenteel belang voor de geschiedenis van de verzameling en de kunstgeschiedenis”. De Britse eigenaren wilden liever anoniem blijven, maar zeiden het werk aan experts te hebben voorgelegd nadat ze geruchten hadden gehoord dat het "tuinbeeld" een sculptuur van Canova zou kunnen zijn. Deskundigen hebben verklaard dat Canova's Maddalena "een heel bijzonder verhaal brengt dat een roman waardig is, van een marmer van aanzienlijke historische waarde en van grote esthetische schoonheid, geproduceerd door Canova in de laatste jaren van zijn artistieke activiteit".

Advertisement