Architect creëert een "lamp" die drinkwater, licht en elektriciteit kan produceren

Janine image
door Janine

01 April 2022

Architect creëert een "lamp" die drinkwater, licht en elektriciteit kan produceren
Advertisement

Wat is er, in een wereld waar vitale hulpbronnen het risico lopen steeds minder beschikbaar en binnen ieders bereik te zijn, beter dan apparaten uit te vinden die energie en levensonderhoud produceren door gebruik te maken van wat de natuur beschikbaar maakt zonder het te beschadigen?

Het is waarschijnlijk vanuit deze vraag dat de Nieuw-Zeelandse architect die we je gaan voorstellen begon toen hij zijn zeer speciale “lamp” ontwierp. Waar hebben we het over? Over een uitvinding die al snel grote belangstelling wekte voor waartoe het in staat is. Dankzij dit innovatieve object wordt het namelijk mogelijk om een ​​ruimte te verlichten en tegelijkertijd drinkwater te produceren. Allemaal met een 100% schone bron, namelijk de energie van de zon. Laten we het nader uitzoeken.

via Henry Glogau

Advertisement
Henry Glogau

Henry Glogau

Hoewel dit voor veel mensen vanzelfsprekend lijkt, is het lang niet zo normaal dat water en elektriciteit in elk huis ter wereld aanwezig zijn. Integendeel, er zijn heel veel gezinnen die thuis niet op deze essentiële elementen kunnen rekenen. Het probleem in de wereld is werkelijk enorm en heeft belangrijke gevolgen voor de gezondheid en de kwaliteit van leven.

Dit is de reden waarom veel "experts" onophoudelijk op zoek zijn naar oplossingen die eenvoudig kunnen zijn en tegelijkertijd een lage impact op het milieu hebben. En de door architect Henry Glogau ontworpen Solar Desalination Skylight hoort daar volledig bij.

Advertisement
Henry Glogau

Henry Glogau

“Het gaat om een low-tech systeem dat het milieu in ons voordeel gebruikt en vitale hulpbronnen produceert zoals drinkwater en natuurlijk licht", zegt Glogau over zijn uitvinding. Het ziet er in feite uit als een normale plafondlamp, ook al is dit object veel meer. Door zonne-energie te benutten, slaagt het er niet alleen in om een ​​huis op een natuurlijke manier te verlichten, maar kan het ook drinkwater produceren uit zeewater, uiteraard ontzilt.

Het "geheim" van dit object ligt in het gebruik van een cyclus die vergelijkbaar is met degene die de natuur gebruikt om regen te produceren. Door verdamping, condensatie en neerslag kan zuiver water worden verkregen dat wordt gefilterd door zouten of verontreinigende stoffen. De gegenereerde stoom wordt niet in de lucht vrijgegeven, maar condenseert tot druppeltjes die vervolgens naar het midden van de “lamp” worden geleid, van waaruit ze via een speciale kraan naar buiten kunnen komen. Maar dat is nog niet alles.

Henry Glogau

Henry Glogau

De zoutresten afkomstig van het verdampingsproces worden door Glogau gebruikt om energiebronnen te creëren. "Als ze in koperen en zinken leidingen worden geplaatst, kunnen ze elektriciteit opwekken", luidt de projectbeschrijving. De Solar Desalination Skylight, ontwikkeld in Chili, werd daar voor het eerst getest en geïnstalleerd. "Zeewater en zonne-energie ontbreken niet in Chili - zei de architect - dus besloten we het hier te proberen".

Wat vind jij van deze oplossing?

Advertisement