Vissen kunnen wiskundige bewerkingen uitvoeren: sommige onderzoeken tonen dit aan - Curioctopus.nl
x
Vissen kunnen wiskundige bewerkingen…
De wet van aantrekking: het verleden loslaten helpt je te krijgen wat je wilt 16 ingenieuze maar weinig bekende uitvindingen, die gemeengoed zouden moeten worden

Vissen kunnen wiskundige bewerkingen uitvoeren: sommige onderzoeken tonen dit aan

07 Mei 2022 • Door Janine
506
Advertisement

Wiskunde is niet voor iedereen geschikt: voor velen van ons heeft het het leven op school moeilijk gemaakt, waardoor het gemiddelde op het rapport aanzienlijk daalde. Sommigen daarentegen zijn erg getalenteerd en kiezen ervoor om het zelfs op de universiteit te blijven studeren. Of je houdt ervan of je haat het: aanleg is heel belangrijk, want niet iedereen is goed in bètavakken. Het lijkt daarom een ​​discipline die is voorbehouden aan bijzonder ontwikkelde geesten, maar dat is niet zo: niemand zou namelijk zeggen dat vissen meer begrijpen dan velen van ons.

Dat klopt: een experiment heeft aangetoond dat sommige exemplaren weten hoe ze rekenkundige bewerkingen moeten uitvoeren.

via: Earth

De onderzoekers onderzochten een groep schollen en onderwierpen die aan een test. Aanvankelijk werden de vissen getraind om wiskundige symbolen te herkennen: blauw voor aftrekken en geel voor optellen. Daarna moest de schol echte sommen maken met getallen tussen één en vijf.

Door bijvoorbeeld vier gele symbolen te rangschikken en onmiddellijk daarna een blauwe, was het hun taak om naar het exacte resultaat van 4 min 1 te gaan, dat wil zeggen drie vormen met een gele kleur.

En dat is precies wat ze deden: de schollen gingen in de goede richting, wat aantoonde dat ze het wiskundige mechanisme begrepen. De training vond plaats op een klassieke manier, met eten als beloning zodra het juiste resultaat was geraden.

De vissen hebben tussen de 69 en 94 keer de oplossing gevonden: een werkelijk opmerkelijk resultaat.

Het lijkt er echter op dat veel dieren goed zijn in wiskunde: kuikens, bijen, apen, olifanten, dolfijnen en vele anderen.

Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat sommige zoetwatervissen hun eigen soort kunnen herkennen op basis van algebraïsche concepten. De studie werd uitgevoerd in Duitsland, aan de Universiteit van Bonn. Volgens Dr. Vera Schluessel herkennen exemplaren elkaar door het aantal vlekken of strepen op hun rug te tellen.

Het team van onderzoekers van de afdeling Algemene Psychologie van Padua, geleid door professor Angelo Bisazza, analyseerde eerder het vermogen van vissen om de grootste groep van hun eigen soort te herkennen.

Het resultaat toonde aan dat deze dieren weten hoe ze sommen moeten maken die vier cijfers bevatten, van 1 tot 4, terwijl ze in de problemen kwamen met grotere eenheden. Hoe dan ook, als twee vergelijkbare groepen numeriek erg asymmetrisch zijn, zoals de ene van 10 en de andere van 20, kunnen ze nog steeds de grotere onderscheiden.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt