Het landschap op de achtergrond van de beroemde “Mona Lisa” behoort tot een Italiaans dorp: de bevestiging

Janine

15 Mei 2022

Het landschap op de achtergrond van de beroemde “Mona Lisa” behoort tot een Italiaans dorp: de bevestiging
Advertisement

Wat is het dorp dat wordt afgebeeld achter de beroemde Mona Lisa van Leonardo da Vinci? Een schilderij dat geen introductie behoeft, maar waarover veel mysteries bestaan. Het beroemde schilderij uit 1500 bevindt zich in het Louvre en heeft een afmeting van 77x53 centimeter en een dikte van 13 mm. Niet indrukwekkend vanwege zijn fysieke grootte, maar vanwege zijn onvergelijkbare roem, beeldt dit kunstwerk een dorp af achter de Mona Lisa dat tot de mooiste van Italië behoort. Na vele hypothesen, komt de bevestiging over zijn naam dankzij wetenschappelijke studies.

via The Guardian

Advertisement
Leonardo Da Vinci/Wikimedia commons

Leonardo Da Vinci/Wikimedia commons

Er is veel gezocht naar de identiteit van de Mona Lisa, die dagelijks zo'n 30.000 bezoekers trekt. Kunstliefhebbers hebben zich niet beperkt tot het afvragen wie de afgebeelde vrouw is of proberen haar uitdrukking te interpreteren, maar hebben zich ook afgevraagd over het landschap dat de achtergrond is van haar figuur.

Onderzoekster Carla Glori had in 2015 de hypothese geopperd dat het Bobbio was, een Italiaans stadje in de provincie Piacenza, in Emilia Romagna. Jaren later, na verdere wetenschappelijke analyses, komt de bevestiging: het landschap achter de Mona Lisa is precies het kleine dorp dat wordt waargenomen vanaf het kasteel van Malaspina dal Verme.

Een team van wetenschappers ontdekte dat Leonardo da Vinci zich in het begin van de 16e eeuw in Pierfrancesco di Gropparello, een stad in de buurt van Bobbio, bevond toen hij de Mona Lisa schilderde.

De groep onderzocht, onder leiding van Andrea Baucon van de Universiteit in Genua en Gerolamo Lo Russo van het Natuurhistorisch Museum van Piacenza, de sporenfossielen, dat wil zeggen de sporen van de vingerafdrukken van vroegere levende wezens.

 Luigi Chiesa/Wikimedia commons

Luigi Chiesa/Wikimedia commons

De ontdekking werd bekendgemaakt in RIPS, het Italiaanse tijdschrift voor paleontologie en stratigrafie.

In ieder geval was al vastgesteld dat het gebied rond Bobbio van groot belang was voor de schilder.

Het dorpje ligt aan de voet van de berg Penice, op de linkeroever van de gelijknamige rivier en staat sinds de oudheid bekend om de beroemde abdij uit 614. Het huidige uiterlijk is nog steeds typisch middeleeuws, met kleine en karakteristieke steegjes, statige gebouwen en kleine huisjes waardoor het een ​​van de mooiste dorpen van Italië is.

En, na deze ontdekking van internationaal belang, ook een van de meest bekende.

Advertisement