Deze 3000 jaar oude kunstmatige grote teen gevonden in Egypte is de oudste prothese uit de geschiedenis

Janine image
door Janine

21 Juni 2019

Deze 3000 jaar oude kunstmatige grote teen gevonden in Egypte is de oudste prothese uit de geschiedenis
Advertisement

Op het eerste gezicht lijkt het misschien een eenvoudig object van hout en leer, maar het voorwerp gevonden door de archeologen in de Egyptische necropolis van Sheikh 'Abd el-Qurna, ten westen van Luxor, is veel meer dan dat.

De vorm is onmiskenbaar: het is de grote teen van een voet met de andere tenen, een "draagbaar" object. Precies: dat wat de geleerden hebben gevonden, is de oudste prothese uit de geschiedenis.

Een oud artefact van 3000 jaar oud, dat niet alleen een meesterwerk is van de oude beeldhouwkunst, maar ons ook belangrijke en fascinerende bevestigingen geeft over de gewoonten, de technisch-wetenschappelijke vooruitgang en de cultuur van die tijd.

via Università di Basilea

Advertisement
jsagesid/reddit

jsagesid/reddit

De grote teen werd gevonden aan de voet van de mummie van een vrouw. Misschien een ongeluk, of misschien een amputatie als gevolg van een ziekte: de redenen voor het ontbreken van de teen zullen waarschijnlijk onbekend blijven.

Blijft het feit dat, afgezien van de artistieke en historische waarde van het object, de prothese een ongelooflijke en kostbare getuigenis is die ons laat begrijpen hoe geavanceerd de fysionomische en medische vaardigheden van de Egyptenaren waren.

Volgens onderzoeken uitgevoerd met röntgenfoto's na de vondst en gepubliceerd door de Universiteit van Basel, was de zorg waarmee deze kunstteen werd gemaakt maniakaal, zo erg zelfs dat deze meerdere keren werd aangepast, afhankelijk van de behoeften van de draagster.

Advertisement
Raimond Spekking/Wikimedia

Raimond Spekking/Wikimedia

Over de identiteit en gezien de verheven positie van het graf in vergelijking met de anderen in het Heiligdom, beweren archeologen dat het de dochter van een priester zou kunnen zijn geweest. De hoge sociale rang van de vrouw zou daarom zoveel vaardigheid verklaren om haar in staat te stellen normaal te lopen.

Uit de tekenen van slijtage lijkt het erop dat de grote teen veel is gebruikt, dankzij de uitstekende afwerking en de aanpassingen die zijn aangebracht door de vakman die de teen heeft gemaakt. Om op het moment van de overgang te komen met een heel en goed bewaard lichaam, was destijds een fundamentele factor om het eeuwige leven te bereiken, volgens de voorschriften van de Egyptische religie.

Na eeuwen van studies, onderzoek en ontdekkingen, blijft het Oude Egypte ons verbazen met ongelooflijke ontdekkingen, die ons verhalen en kenmerken vertellen - ook de minder bekende - over de fascinerende beschaving.

SOURCE:

https://www.unibas.ch/en/News-Events/News/Uni-Research/A-Wooden-Toe-Swiss-Egyptologists-Study-3000-Year-Old-Prosthesis.html

Advertisement