Waarom openen we onze ogen voordat de wekker afgaat? De wetenschap legt het ons uit

Janine image
door Janine

09 November 2022

Waarom openen we onze ogen voordat de wekker afgaat? De wetenschap legt het ons uit
Advertisement

Om 's avonds zeker te zijn dat je de volgende dag op tijd opstaat, om je routine te kunnen uitvoeren zonder te haasten voordat je naar je werk of school gaat, moet je de wekker zetten. Er zijn mensen die, wanneer ze slapen, zo'n diepe slaap hebben dat geen enkel geluid hen wakker schudt, zo erg zelfs dat ze 's morgens iemand nodig hebben om hen wakker te maken, omdat het geluid van de wekker niet genoeg is. Vele anderen, in werkelijkheid de meerderheid, worden al wakker ​​voordat het alarm afgaat.

De wetenschap is tussenbeide gekomen om de verschillende redenen te verklaren, die de meeste mensen ertoe aanzetten hun ogen te openen enkele ogenblikken voordat de wekker afloopt, het teken dat het tijd is om uit bed te komen en de dag te beginnen.

via Mentalfloss

Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Even voor de ingestelde tijd je ogen openen lijkt echt verrassend, maar de wetenschap heeft uitgelegd dat het niet zo ongewoon is. In feite zijn de geest en het lichaam geregistreerd binnen bepaalde mechanismen, waardoor je de tijd kunt waarnemen, zelfs terwijl je slaapt. Dit mechanisme kan ook worden vergemakkelijkt door naar bed te gaan en ’s ochtends bijna altijd op hetzelfde tijdstip op te staan.

De slaap-waakcyclus wordt gereguleerd door een eiwit dat PER wordt genoemd. De niveaus zijn echter niet constant gedurende de dag en kunnen stijgen en dalen. Meestal wordt de piek 's avonds bereikt en bereikt 's nachts een minimum. Wanneer dit eiwit afneemt, ontstaat er slaperigheid, waardoor mensen gaan slapen.

Door een specifieke routine te volgen, past het lichaam zich in korte tijd aan de PER-niveaus aan en wordt wakker voordat de wekker gaat.

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Wetenschappers hebben uitgelegd dat als het lichaam wakker wordt door het alarm, dit enorm ongemak en vermoeidheid veroorzaakt. Om deze reden probeert de geest voorzorgsmaatregelen te nemen om dit alles te vermijden.

Om niet gewekt te worden door het geluid van de wekker, produceert het lichaam meer PER door het individu ertoe te brengen om rustig op te staan ​​en onnodige ergernissen te vermijden, waardoor de dag alleen maar verkeerd begint.

Word jij ook wakker voordat de wekker gaat?

Advertisement