Een groep duikers ontdekte een transparante bol onder water vol kleine inktvisjes

Janine image
door Janine

06 November 2019

Een groep duikers ontdekte een transparante bol onder water vol kleine inktvisjes
Advertisement

Een gigantische transparante bol, ontdekt door een team van duikers voor de kust van Noorwegen, huisvest honderdduizenden inktvisjes, klaar om te worden geboren. Een video gemaakt door onderzoeker en duiker Ronald Raasch toont deze "onherhaalbare ontmoeting" terwijl een van de duikers van zijn team langzaam langs de zwevende massa zwemt, door een zaklamp door zijn doorschijnende wanden te schijnen.

via Daily Mail

Citron/Wikimedia

Citron/Wikimedia

In het Noors beschreven als "blekksprutgeleball" of ”koppotige bal gelei” in het Noors, is deze bol het ei dat behoort tot de zogenaamde Illex coindetii, of zuidelijke inktvis. Deze transparante bal dreef in het midden van de waterkolom ongeveer 17 meter onder het oppervlak en 15 meter boven de oceaanbodem.

De bollen van deze inktvis hebben een gemiddelde diameter van ongeveer 1 meter; de vrouwtjes kunnen 50.000 tot 200.000 gerijpte eitjes bevatten in de eierstok en in de eileider die ze beschikbaar hebben, terwijl het leggen van eieren het hele jaar door plaatsvindt, maar varieert afhankelijk van het seizoen en duurt van een paar dagen tot een paar weken.

Advertisement
Ronald Raasch/YouTube

Ronald Raasch/YouTube

Een studie vorig jaar gepubliceerd door hetzelfde team rapporteerde de onderwater ontdekking van 27 "grote bolvormige gelatineuze massa's" die op dezelfde manier werden waargenomen in Europese wateren over het Europese continent, van Noorwegen tot Zweden, van Kroatië tot Italië in een periode tussen 2001 en 2017. Raasch en zijn team hadden in het verleden al aan de wetenschappelijke gemeenschap gerapporteerd over eizakjes als onderdeel van een vrijwillige inspanning van zijn team.

"Twee jaar lang hebben we ongeveer 80 waarnemingen van grote gelatineuze bollen verzameld. De oudste is ongeveer 30 en de jongste is een paar weken," zeiden ze in een verklaring.

Ronald Raasch/YouTube

Ronald Raasch/YouTube

De ontdekkingen van het team van wetenschappers zullen later worden gepubliceerd, maar de zoveelste "gelatineuze bal" geproduceerd door de inktvis blijft een fascinerend natuurverschijnsel dat bevestigt dat het onderwaterkoninkrijk een nog te ontdekken universum is!

Advertisement