Er is water ontdekt op een planeet die 110 lichtjaar van ons verwijderd is en welke bewoonbaar kan zijn

Janine image
door Janine

13 September 2019

Er is water ontdekt op een planeet die 110 lichtjaar van ons verwijderd is en welke bewoonbaar kan zijn
Advertisement

110 lichtjaar: dit is de afstand waar een planeet, net als de aarde, zich zou kunnen bevinden en bewoonbaar zou kunnen zijn. Niet echt om de hoek, gezien het feit dat een enkel lichtjaar overeenkomt met 9461 miljard km, maar het door wetenschappers van het University College London gemaakte onderzoek is echt een baanbrekende ontdekking.

De zoektocht naar andere bewoonbare werelden is eigenlijk een fascinerend en voortdurend evoluerend thema. In deze zin betekent het bereiken van de conclusie dat er een planeet is zoals die waarover we met je gaan praten, een bevestiging hebben dat habitats vergelijkbaar met die op aarde, in de uitgestrektheid van het universum, echt kunnen bestaan. Laten we de kenmerken van deze reus van de kosmos nader bekijken.

via Forbes

Advertisement
University College of London

University College of London

Het wordt K2-18b genoemd en, behalve dat het zich ver van onze planeet bevindt, is dit hemellichaam ook veel groter. Er wordt geschat dat het tweemaal zo groot als de aarde is en dat het acht keer zijn massa heeft.

De atmosfeer en de temperatuur zouden goed zijn om het overleven van het leven te bevorderen, maar wat de meeste aandacht trok van Engelse wetenschappers was ongetwijfeld de aanwezigheid van waterdamp. Om er zeker van te zijn, was het gebruik van de zeer geavanceerde instrumenten die beschikbaar zijn voor het University College fundamenteel, waardoor het mogelijk was om de gegevens van de ruimtetelescoop Hubble te "vertalen" en daarom te bevestigen dat op K2-18b de vitale vloeistof aanwezig is.

De gigantische planeet is echter nog niet zichtbaar voor astronomen, die in plaats daarvan kunnen zien hoe het licht van de sterren door de atmosfeer wordt gefilterd terwijl het rond zijn zon draait, genaamd K2-18. Ja, want net als de aarde, heeft K2-18b ook een ster waar het omheen cirkelt.

In tegenstelling tot de 365 dagen die we gebruiken om eromheen te draaien, heeft dit hemellichaam er echter slechts 33 nodig, een duidelijk teken dat het dichterbij de zon is dan wij.

Advertisement
NASA - Chris Gunn - James Webb Space Telescope/Wikimedia

NASA - Chris Gunn - James Webb Space Telescope/Wikimedia

Het meest opvallende is dat K2-18b de eerste planeet is die buiten het zonnestelsel is ontdekt met eigenschappen die geschikt zijn voor het leven, net als water, temperatuur en atmosfeer. De vloeistof suggereert specifiek dat er zich rotsen of ijs boven kunnen bevinden.

Naast de overeenkomsten met de aarde heeft K2-18b echter ook enkele verschillen. Zijn "zon" is namelijk heel anders dan de onze; de hele planeet is veel groter en heeft een andere atmosferische samenstelling dan die van de aarde. En wetenschappers zijn er vrij zeker van dat dit niet de enige planeet van dit soort buiten ons zonnestelsel is.

Het zal dus interessant zijn om in een niet al te verre toekomst te ontdekken of er op K2-18b daadwerkelijk leven is. Dit kan mogelijk worden gemaakt door het gebruik van een nieuwe generatie telescopen, zoals de James Webb Space Telescope, waarop astronomen vertrouwen vanwege de grotere nauwkeurigheid.

Het belang van het hebben van een wereld zoals deze, vergelijkbaar maar moeilijk te bereiken, naast de hypothese dat het het leven kan bevoordelen, is ook om ons "met beide benen op de grond" te doen blijven staan en om ons eraan te herinneren dat de onze voor nu de enige planeet is die het ons thuis maakt en dat zal nog vele jaren zo blijven. Om deze reden is het essentieel om er goed voor te zorgen.

Advertisement