In Californische wijnen zijn er lichte radioactieve sporen van Fukushima gevonden: een onderzoek bevestigt dit - Curioctopus.nl
x
In Californische wijnen zijn er lichte…
Honing en kurkuma: zo maak je een effectieve 100% natuurlijke siroop tegen seizoensgebonden kwaaltjes Deze man heeft 11 marinecontainers verenigd en ze in een ruim en modern huis getransformeerd

In Californische wijnen zijn er lichte radioactieve sporen van Fukushima gevonden: een onderzoek bevestigt dit

10 December 2019 • Door Janine
1.389
Advertisement

Na het ongeval in de kerncentrale van Fukushima in 2011 werd radioactief afval gevonden en geanalyseerd in de omliggende gebieden en het water en voedsel vervuild. Zeven jaar later werden sporen van de ramp zelfs gevonden in Californische wijn. Een team van Franse nucleaire fysici testte 18 flessen rosé en cabernet sauvignon uit Californië geproduceerd in 2009 en daarna, en ontdekte dat wijnen geproduceerd na de ramp lage niveaus hadden van door de mens vervaardigde radioactieve deeltjes.


foto: IAEA/Flickr

Franse wetenschappers rapporteerden hun bevindingen in het online tijdschrift Arxiv en legden daar uit dat ze twee methoden gebruikten om te zoeken naar sporen van deze radioactieve isotoop genaamd cesium-137. De eerste methode werd ongeveer 20 jaar geleden ontwikkeld en kon deeltjes via de wijnfles detecteren, zonder deze te vernietigen of zelfs te openen.

Aangezien de aanwezigheid van cesium-137 vóór 1952 onmogelijk is (het is een kunstmatige isotoop die voor het eerst in het milieu werd vrijgegeven door kernproeven halverwege de jaren ’60), bleek deze eerste methode effectief genoeg te zijn om fraude in de oudere wijnen op te sporen, volgens de studie. Voor een nauwkeuriger onderzoek “vernietigden” de onderzoekers de glazen flessen echter door ze te verwarmen en tot as te reduceren; later testten ze de aanwezigheid van cesium-137 in die as.

Hoewel een hoger niveau van radioactief afval werd gevonden, zeggen experts dat we ons geen zorgen hoeven te maken, volgens wat ze tegen de New York Times zeiden: "Er zijn geen gezondheids- en veiligheidsproblemen voor de inwoners van Californië," vertelde de California Public Health Department aan de krant. De hoeveelheid radioactieve gifstoffen in voedsel en dranken buiten Japan is te laag om gevaarlijk te zijn, volgens wat de WHO later verklaarde.

Ook in Japan, volgens gegevens van de World Nuclear Association, hoewel sinds 2011 meer dan 100.000 mensen uit hun huizen zijn geëvacueerd, zijn er tot nu toe geen sterfgevallen of stralingsziekten geweest; bovendien bevatten, volgens de resultaten van het onderzoek van het Franse team, de meeste flessen wijn die na 1952 zijn geproduceerd enige radioactieve isotoop... met zeer lage en onschadelijke niveaus.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt