Onderzoekster traint muizen om door puin van aardbevingen te sluipen en ingesloten overlevenden te bereiken

Janine image
door Janine

17 Juni 2022

Onderzoekster traint muizen om door puin van aardbevingen te sluipen en ingesloten overlevenden te bereiken
Advertisement

Aardbevingen kunnen echte rampen veroorzaken, waardoor gebouwen en constructies instorten met als gevolg schade aan eigendommen en mensen. Deze laatsten kunnen namelijk vast komen te zitten onder het puin en het kan uren duren om ze te bereiken en eruit te halen. Een ongelooflijk lange tijd voor iemand die in een vergelijkbare toestand verkeert, om nog maar te zwijgen van het feit dat afstand of diepte communicatie met de buitenwereld kan belemmeren.

Een innovatief project heeft echter de oplossing gevonden: muizen trainen om met kleine rugzakken op hun schouders door het puin te sluipen om de overlevenden te bereiken.

via Daily Record

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Het idee komt van Donna Kean, een 33-jarige arts uit Glasgow, die aan het project werkt. Het doel is om de knaagdieren te leren hoe ze vastzittende mensen kunnen bereiken door kleine rugzakken te dragen. Dit zijn prototypes die zijn uitgerust met een interne microfoon.

Zeven muizen werden getraind en binnen twee weken leerden ze hoe ze hun werk moesten doen.

Later zullen er meer complete rugzakken worden ontwikkeld, uitgerust met zowel microfoons als videoapparatuur, evenals locators om reddingsteams in staat te stellen te communiceren met overlevenden na aardbevingen.

Kean werkte een jaar in Tanzania met de non-profitorganisatie APOPO om het project Hero Rats uit te voeren. De getrainde knaagdieren zullen naar Turkije worden gebracht, een zeer seismisch gebied, om samen te werken met zoek- en reddingsteams.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

De vrouw was aanvankelijk geïnteresseerd in het gedrag van primaten, maar werd getroffen door de leersnelheid van knaagdieren en verklaarde ook dat het zeer sociale dieren zijn en dat ze niet zo onhygiënisch zijn als wordt gedacht.

Bovendien zijn ze klein en wendbaar en perfect voor deze delicate taak.

"De muizen zouden kleine ruimtes kunnen betreden om de slachtoffers te bereiken die in het puin zijn begraven", zei de arts. “We hebben nog niet in een echte situatie gezeten, we hebben het nagemaakt. Als we de nieuwe rugzakken hebben, kunnen we vanaf onze basis de plek van de muis in het puin lokaliseren. We zullen via de muis met de slachtoffers kunnen praten."

De muizen worden getraind om een ​​pieptoon te herkennen die hen terugleidt naar het onderzoeksteam.

"Ze zijn erg goed in het overleven in verschillende omgevingen, wat aantoont hoe goed ze geschikt zijn voor opsporings- en reddingswerk", besluit Kean. "We hopen dat ze veel levens zullen redden, de resultaten zijn veelbelovend."

Advertisement