De spieren van de mens versterken? Wetenschappers zeggen dat het mogelijk is door “berenserum” toe te dienen

Janine image
door Janine

30 Juli 2022

De spieren van de mens versterken? Wetenschappers zeggen dat het mogelijk is door “berenserum” toe te dienen
Advertisement

Als mensen hebben we grenzen die onmogelijk te overwinnen zijn: om de wereld om ons heen te kennen, hebben we vijf zintuigen, waar we niet voorbij kunnen gaan en daarom ontgaat ons wat buiten onze waarnemingsmogelijkheid ligt. Ook onze fysieke kracht is niet onverslaanbaar en zelfs de meest gespierde persoon ter wereld kan niet concurreren met die van bepaalde natuurlijke gebeurtenissen of zelfs maar met andere dieren. Wat als we van hen die kracht lenen die wij missen? Dat moet het idee zijn geweest van de Japanse wetenschappers die aan het "berenserum" dachten.

via Interesting Engineering

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Misschien is het doel om van de mens een superheld te maken die in staat is om de misdaad te bestrijden zoals in de beste animatiefilms, of om te experimenteren met oplossingen om de reacties van het lichaam op bepaalde doses te begrijpen, het feit is dat enkele Japanse wetenschappers hebben ontdekt dat onze cellen in staat zijn om te "zwellen" na een injectie met berenserum.

Het onderzoek is uitgevoerd aan de Universiteit van Hiroshima en het lijkt erop dat het geheim van het fenomeen schuilt in het feit dat deze grote zoogdieren lange tijd kunnen overwinteren zonder echter spiermassa te verliezen. Voor ons werkt het echter helemaal niet zo: zonder constante fysieke activiteit hebben onze spieren onvermijdelijk de neiging om te verminderen. Na drie weken van een statische levensstijl, beginnen de spieren structuur te verliezen.

Beren daarentegen gaan in de winter in winterslaap zonder te eten of te drinken, maar als ze wakker worden is hun kracht intact en onveranderd gebleven. Voor ons zou zo'n toestand niet mogelijk zijn, omdat we niet zouden kunnen overleven door maandenlang niet te eten en te drinken.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

De auteur van de studie, Mitsunori Miyazaki, zei: "Dieren die in winterslaap zijn, kunnen waarschijnlijk het best worden omschreven als onderworpen aan het fenomeen ‘niet gebruiken, maar niet verliezen', omdat er potentiële weerstand is tegen spieratrofie tijdens omstandigheden van continu niet-gebruik."

Wetenschappers hebben het geheim van deze dieren nog niet begrepen en geïdentificeerd, namelijk wat specifiek eiwitten en spierbestanddelen beschermt tegen winterslaap, maar ze geloven dat het ontdekken ervan onze kwaliteit van leven zou kunnen verbeteren. "Door deze 'factor' in het serum van beren tijdens hun winterslaap te identificeren en het onontdekte mechanisme achter de 'spieren die niet verzwakken zonder ze te gebruiken' op te helderen, is het mogelijk om effectieve strategieën betreft rehabilitatie bij mensen te ontwikkelen en te voorkomen dat ze in de toekomst bedlegerig worden”.

Daarom zou berenserum de oplossing kunnen zijn tegen de lange ziekenhuisopnames en langdurige rustperioden die, ook al zijn ze noodzakelijk, de spiermassa van de mens in gevaar brengen.

Wat vind je van deze hypothese?

Advertisement