De wetenschap heeft een nieuwe soort haai ontdekt die op het land kan lopen

Janine image
door Janine

31 Augustus 2022

De wetenschap heeft een nieuwe soort haai ontdekt die op het land kan lopen
Advertisement

De zee is een nog onontdekte wereld. De ontdekkingen die door de mens zijn gedaan, zijn er niet in geslaagd de vele wonderen te laten zien die deze blauwe uitgestrektheid verbergt. Sommige soorten, zelfs als ze bekend zijn, zijn niet diepgaand bestudeerd, zozeer zelfs dat ze soms voor verrassingen kunnen zorgen, zoals de epaulethaai die op de grond en op de rotsen heeft leren lopen.

Als het om haaien gaat, denken we meteen aan de film van Steven Spielberg. Geen paniek, als er wordt gezegd dat ze hebben leren lopen, betekent dit niet dat ze zich als mensen kunnen voortbewegen of dat ze ongestoord op het droge kunnen lopen. Bovendien zijn vooral deze vissen klein van formaat (meestal is de lengte ongeveer 107 cm). Laten we het nader uitzoeken.

via The Guardian

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Deze haai leeft voornamelijk in de ondiepe koraalriffen van Australië en Nieuw-Guinea. Een recent onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Florida, heeft het vermogen van deze soort geanalyseerd om op rotsen en op het droge te lopen en erin te slagen om tot twee uur buiten het water te overleven.

Het “mariene huis" van de epaulethaai, de koraalriffen van Australië, heeft een zeer laag zuurstofgehalte. Dit zou zijn vermogen om het klimaat op aarde te weerstaan ​​verklaren. Bovendien kan zijn vermogen om te lopen niet worden geassocieerd met het lopen van mensen of dat van andere landdieren, je zou kunnen zeggen dat ze een bepaalde manier van kruipen hebben. Deze vis gebruikt zijn vinnen om zijn lichaam van de grond te tillen en zichzelf steeds verder naar voren te duwen. De langste wandeling die is gezien is ongeveer 30 meter.

Advertisement

De avonturier en tv-persoonlijkheid Forrest Galante was in staat om de "wandelingen op het land" van deze haai te zien, hem van dichterbij te observeren en hem vervolgens in zee los te laten. Dit vermogen stelt hen ook in staat om obstakels te overwinnen om zich te verplaatsen en gunstigere omgevingen te bereiken.

Waarom ontwikkelde deze soort volgens jou het vermogen om te lopen?

Advertisement