Onze planeet kan het risico lopen zich te verliezen in de verre ruimte en in een zwart gat te worden gezogen

Janine image
door Janine

24 September 2022

Onze planeet kan het risico lopen zich te verliezen in de verre ruimte en in een zwart gat te worden gezogen
Advertisement

In het leven hebben we weinig zekerheden, maar een daarvan is dat onze aarde zich in een zonnestelsel bevindt en met een bepaalde snelheid om de zon draait. We weten veel, maar nog te weinig, over het universum dat ons omringt en dat, zoals alles in deze wereld, niet vrij is van een zekere onvoorspelbaarheid: dit zou ook de positie van onze planeet kunnen beïnvloeden, die niet alleen het risico zou kunnen lopen om zich te verplaatsen, maar zelfs om te worden opgeslokt door een zwart gat.

via Live Science

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Experts hebben een potentieel risico voor de aarde gecommuniceerd: dat van het verlaten van de baan van de zon en "migreren" in de richting van de diepe ruimte, om uiteindelijk in een zwart gat te worden gezogen.

De ruimtevaartingenieur en docent Space Systems Engineering aan de Universiteit van Glasgow Matteo Ceriotti zei dat een dergelijke mogelijkheid "zeer onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk is. De aarde zou uit zijn baan kunnen worden verwijderd door de actie van een enorm interstellair object", dat vliegt door de ruimte en in het zonnestelsel arriveert vlak langs onze planeet." Ceriotti legt uit dat deze nabije ontmoeting, gedefinieerd als "flyby", een uitwisseling van energie en momentum tussen de aarde en het interstellaire object zou veroorzaken, waardoor de baan van de aarde effectief zou worden onderbroken. "Als het object snel, massief en dichtbij genoeg was, zou het de aarde in een directe ontsnappingsbaan buiten het zonnestelsel kunnen werpen."

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Om deze hypothese te bevestigen, met enkele kleine discrepanties, is Timothy Davis, hoogleraar natuurkunde en sterrenkunde aan de Universiteit van Cardiff: "De planeten, zoals ze op dit moment bestaan, hebben een stabiele baan rond de zon. Als de zon echter een nauwe ontmoeting zou hebben met een andere ster, zouden de interacties van de zwaartekracht van deze lichamen deze banen kunnen verstoren en er mogelijk toe kunnen leiden dat de aarde uit het zonnestelsel wordt geworpen."

Davis is het ermee eens dat een dergelijke eventualiteit mogelijk is, maar zeer onwaarschijnlijk. "Zulke stellaire ontmoetingen zijn vrij zeldzaam. We weten bijvoorbeeld dat de ster Gliese 710 in astronomische termen in ongeveer een miljoen jaar dicht genoeg bij de zon zou moeten komen, maar het is onwaarschijnlijk dat zelfs deze korte passage de planeten zal verstoren."

Pixabay

Pixabay

Maar wat als de aarde daadwerkelijk zijn baan zou verliezen? "Het zou de interstellaire ruimte in vliegen totdat het werd gevangen of verzwolgen door een andere ster of een zwart gat, wat zou resulteren in het verlies van de atmosfeer."

Een perspectief dat ons niet direct aangaat, maar waarvan we hopen dat het slechts een verre hypothese zal blijven.

Advertisement