NASA wil kernsplijting gebruiken om binnen twee maanden op Mars te komen: is het een revolutie?

Janine image
door Janine

26 Mei 2024

Naast de volgende missies naar de Maan, een satelliet waar we al geweest zijn, is het normaal dat de volgende bestemming voor ruimteverkenning Mars is. Verschillende ruimtevaartorganisaties hebben min of meer uitgewerkte plannen om de mens naar de rode planeet te brengen, maar ze moeten allemaal het eerste grote obstakel overwinnen: de afstand. Op dit moment vereist reizen naar Mars minstens negen maanden en het voldoen aan verschillende voorwaarden, maar NASA lijkt een nieuw voortstuwingssysteem te hebben ontwikkeld. Op papier zou het de mens in ongeveer twee maanden naar de rode planeet kunnen brengen: laten we eens kijken hoe.

Een revolutionair project om naar Mars te gaan

Een vergelijking tussen de aarde en Mars, de rode planeet van het zonnestelsel

NASA/Apollo 17 crew / ESA/MPS/UPD/LAM/IAA/RSSD/INTA/UPM/DASP/IDA

Als onderdeel van het NASA Innovative Advanced Concepts programma heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie verschillende projecten geselecteerd op de meest uiteenlopende gebieden van ruimteverkenning. Eén betreft bijvoorbeeld het eerste maanspoorwegsysteem, terwijl een andere zich richt op de ontwikkeling van een plasmaraket die gebruik kan maken van kernsplijting.

Het nieuwe transportmiddel zou gebruik kunnen maken van het plasma dat wordt gegenereerd door kernsplijting om in korte tijd hoge snelheden te bereiken. Hierdoor zou het mogelijk zijn om de reistijd over afstanden in het zonnestelsel aanzienlijk te verkorten en ook het brandstofverbruik te optimaliseren. Volgens berekeningen van NASA zou het mogelijk zijn om Mars in slechts twee maanden te bereiken met een dergelijk voertuig.

In slechts twee maanden op Mars dankzij kernsplijting

Marsoppervlak zoals afgebeeld door de Curiosity rover

NASA/JPL-Caltech/MSSS

Het transportsysteem, dat sinds 2018 bij NASA in ontwikkeling is, heeft de naam PuFF gekregen, een acroniem voor Pulsed Fission-Fusion. Het doel is om op een compacte, eenvoudige en efficiënte manier stuwkracht te genereren met behulp van kernsplijting. Plasma zou dan worden uitgeworpen door de raket van het ruimteschip en zo de nodige stuwkracht kunnen genereren om het zonnestelsel te doorkruisen.

Vanuit dit oogpunt is het verkorten van de reistijd door de ruimte om verschillende redenen cruciaal. Te veel tijd in de ruimte doorbrengen kan gevolgen hebben door ruimtestraling en microzwaartekracht. Daarom is het van cruciaal belang om nieuwe transportmiddelen te ontwikkelen die tenslotte kunnen leiden tot een aanzienlijke vooruitgang in ons vermogen om nieuwe planeten te verkennen. Te beginnen met Mars zelf.

De toekomst van ruimteverkenning

Unsplash

Het potentieel van het door NIAC geselecteerde systeem ligt echter ook elders. Volgens de eerste concepten zou de nieuwe raket namelijk ook zware ladingen kunnen dragen en zo complexere missies mogelijk maken. Op dit moment is het essentieel om lichte ladingen de ruimte in te sturen om het brandstofverbruik te optimaliseren en de kans op succes te maximaliseren. Met een systeem op basis van plasma en kernsplijting zouden we groot kunnen denken. Letterlijk.

Natuurlijk is het project op dit moment alleen nog maar geselecteerd en zal het jaren duren voordat deze nieuw ontwikkelde raket klaar is. Toch is het niet vreemd om je voor te stellen dat je sneller en veiliger naar Mars kunt gaan, misschien wel in een van de menselijke kolonies daar. Het lijkt zo'n verre toekomst, maar het is eigenlijk om de hoek.