NASA stuurde een kattenfilmpje in hoge definitie vanuit de ruimte en legde 31 miljoen kilometer af

Janine image
door Janine

28 December 2023

NASA stuurde een kattenfilmpje in hoge definitie vanuit de ruimte en legde 31 miljoen kilometer af
Advertisement

De experimenten met Psyche, de missie gericht op het verkennen van de gelijknamige metalen asteroïde tussen Mars en Jupiter, blijven succes na succes behalen. Na het eerste optische bericht vanaf 16 miljoen kilometer in de ruimte, en de eerste foto's na 26 miljoen kilometer, is nu de beurt aan een ultra definitie video. En wat zou een sonde naar de diepe ruimte kunnen zenden? Een kat natuurlijk.

Advertisement

Psyche en optische communicatie met de aarde

Psyche en optische communicatie met de aarde

NASA/JPL-Caltech/ASU

De Psyche-missie, die half oktober 2023 werd gelanceerd, ondernam een ​​reis van ruim 3,5 miljard kilometer om de gelijknamige asteroïde te bereiken. Psyche, de asteroïde, maakt deel uit van de hoofdgordel tussen Mars en Jupiter en werd gekozen vanwege zijn metalen samenstelling. Tijdens de vlucht speelde Deep Space Optical Communications, of DSOC, een centrale rol, eerst met de optische boodschap en nu met de videotransmissie.

Het maakt allemaal deel uit van het testprogramma dat NASA samen met de Psyche-sonde wil uitvoeren. Tijdens de eerste twee jaar van de reis wilde het team dat verantwoordelijk was voor de DSOC de mogelijkheid demonstreren om filmpjes in ultra definitie breedband uit te zenden. Nu is Psyche niet in staat videogegevens te genereren, maar de technici van het Jet Propulsion Laboratory besloten de verzending onvergetelijk te maken met een leuke video. En zoals we weten, is er niets beters dan een kat.

Advertisement

De video van de kat Taters die 31 miljoen kilometer gelanceerd werd

De video van de kat Taters die 31 miljoen kilometer gelanceerd werd

JPLram/Youtube

In samenwerking met JPL's DesignLab creëerde het DSOC-team een ​​unieke video met de kat Taters, op het baanpad van de Psyche-sonde. Dit is de eerste keer dat NASA een video heeft gestreamd vanuit de ruimte op 31 miljoen kilometer afstand, met behulp van een laser. In de korte clip, en bovenop de andere elementen, achtervolgt de kat Taters een mysterieuze rode stip op een bank. Een laser dus.

De video werd gecodeerd in het nabij-infrarood en verzonden van het Psyche-ruimteschip naar de Hale-telescoop van het Palomar Observatory. Vervolgens werd de video gedownload en live verzonden naar NASA's Jet Propulsion Laboratory. Misschien verrassend gezien de afstand van 31 miljoen kilometer, overtrof de laser de snelheid van breedband internetverbindingen.

Het belang van het filmpje van Taters voor de ruimtecommunicatie

Het belang van het filmpje van Taters voor de ruimtecommunicatie

NASA/JPL-Caltech

De demonstratie van de video van Taters is niet zomaar een doel op zich. Kortom: we zijn niet op het internet en dit is niet zomaar een kattenfilmpje. In feite benadrukt het succes van het laserexperiment de aanzienlijke vooruitgang die DSOC heeft geboekt, na het succes van het “eerste licht” waarbij het eerste bericht naar de aarde werd verzonden. Met behulp van lasertechnologie downloadde NASA's DSOC-team 1,3 Terabit aan gegevens in één avond. De voordelen voor ruimtecommunicatie zijn echter andere. De uitzonderlijke richtnauwkeurigheid is essentieel voor lasertransmissie in de ruimte en belooft een revolutie teweeg te brengen in de communicatie tijdens interplanetaire missies. En dan hebben we het nog niet eens over de vergelijkingen tussen lasertechnologie en radiogolven, waarbij de eerste veel hogere frequenties heeft dan de tweede.

Kortom, NASA's tests op Psyche zijn niet alleen noodzakelijke momenten voor een succesvolle missie, maar fundamentele stappen op weg naar een nieuw begrip van de ruimte. Hiervoor moeten we, in de niet zo verre toekomst, een rode kat genaamd Taters en het richten van een laser bedanken.

Advertisement