Meteoriet van bijna 2 kg valt op een huis en valt door het dak

Janine image
door Janine

24 Juni 2023

Meteoriet van bijna 2 kg valt op een huis en valt door het dak
Advertisement

Meteorieten, stukjes puin van ruimtevoorwerpen, zoals een asteroïde of een komeet, zijn ongetwijfeld zeer fascinerende objecten: ze komen van daar waar wij niet kunnen komen, zagen dingen die wij met onze eigen ogen niet kunnen zien, om vervolgens op een mysterieuze en onstuimige manier naar de oppervlakte van onze planeet te vallen. Ze zijn verschillende keren gevonden in verschillende delen van de wereld, maar een van hen is vooral beroemd geworden omdat het op het dak viel van een huis in New Jersey, Verenigde Staten, en aanzienlijke schade aanrichtte.

via The Times

Advertisement
The College of New Jersey/Facebook

The College of New Jersey/Facebook

Een meteoriet, zo groot als een aardappel in de moestuin, viel uit de lucht en stortte neer op het dak van een bewoond huis in New Jersey, in Amerika, ging er doorheen en landde in de slaapkamer van de bewoner. De zwarte steen, die nog warm was, stuiterde van de houten vloer tegen het plafond en veroorzaakte nog meer schade.

Het gewicht is ongeveer 1,8 kilogram, wat zijn formaat niet bepaald ongevaarlijk maakt: de ontdekking vond plaats in een hoek van de kamer, waar de meteoriet een einde maakte aan zijn intergalactische reis.

Advertisement
Carley Gordon WSMV/Facebook

Carley Gordon WSMV/Facebook

Het was Suzy Kop die de merkwaardige ontdekking deed, die zeker niet had verwacht het ruimtevoorwerp in de slaapkamer van haar vader te vinden. De ruimtesteen, te zien aan het gebroken oppervlak, vertoonde een romige substantie. Nadat ze de gaten in het plafond had opgemerkt, begon de vrouw te begrijpen wat het kon zijn. Kort daarvoor waren onder meer diverse meldingen binnengekomen over een waargenomen vuurbal in de omgeving.

Het feit dat de steen nog warm aanvoelde, is een bijzonder interessant aspect, aangezien meteorieten meestal al koud of zelfs ijskoud op aarde aankomen. Kop nam vervolgens contact op met de politie om erachter te komen wat te doen en een HAZMAT-team, experts in gevaarlijke materialen, kwam ter plaatse om een ​​radioactief object uit te sluiten.

The College of New Jersey/Facebook

The College of New Jersey/Facebook

Tegelijkertijd nam de politie contact op met het College van New Jersey om contact op te nemen met Shannon Graham, professor natuurkunde, om het object aan haar voor te leggen en te laten analyseren. Met de hulp van collega's bevestigde Graham de kosmische herkomst van het gesteente door het visueel te inspecteren, de dichtheid te meten en het onder een microscoop te onderzoeken.

Volgens haar analyse zou het een LL6 chondriet moeten zijn, een steenachtige meteoriet met een laag ijzergehalte en een kleur die lijkt op vers cement. Het is een overblijfsel van toen het zonnestelsel werd gevornd, dus 4,6 miljard jaar geleden.

The College of New Jersey/Facebook

The College of New Jersey/Facebook

De hamersteen, de naam die wordt gegeven aan verzamelaars van meteorieten die objecten raken die door de mens zijn gemaakt, zoals een huis, heeft daarom een ​​onschatbare waarde, als we kijken naar zijn oorsprong, vóór het verschijnen van een planeet. De impact met de lucht kan de verbrokkeling van kleine onderdelen hebben veroorzaakt, waardoor enthousiastelingen zich haastten om te zoeken in het gebied waar het neerstortte.

Gelukkig heeft zijn komst veel belangstelling gewekt zonder fysieke schade aan te richten, maar alleen materiële schade.

Advertisement