Vrouwen vieren hun scheiding op TikTok: "Ik ben van niemand meer"

Janine image
door Janine

04 Februari 2023

Vrouwen vieren hun scheiding op TikTok: "Ik ben van niemand meer"
Advertisement

Of je het nu aan den lijve hebt ondervonden of iemand kent die het heeft meegemaakt, we weten allemaal dat bij een scheiding het moment van ondertekening van de echtscheidingsdocumenten altijd een bron van grote emoties is. In feite markeert het een soort keerpunt tussen het huwelijksleven en het leven als nieuwe single. De mening is unaniem in het beschouwen als het begin van een nieuw leven, het zijn de emoties die gepaard gaan met deze passage die verschillen: er zijn mensen die het met groot ongemak en spijt ervaren voor wat er niet meer is, en degenen die het in plaats daarvan met enthousiasme tegemoet treden, soms zelfs met opluchting.

Sinds kort verspreidt zich op TikTok de trend om de scheiding te vieren met een video waarin de scheidingspapieren worden getoond en geïmproviseerde dansjes, waarbij soms de trouwring wordt weggegooid. Maar wat zorgt ervoor dat een vrouw een dergelijk gebaar maakt?

via Universa Uol

Advertisement
@bassibru_/TikTok

@bassibru_/TikTok

Er zijn veel oorzaken die tot een scheiding leiden en vaak wordt het huwelijksleven voor een of beide partijen in de laatste stadia van het huwelijk soms onhoudbaar; vandaar de beslissing om dit nieuws met zoveel enthousiasme te delen.

Bruna, bijvoorbeeld, is een 28-jarige vrouw die haar ex-man ontmoette toen ze 14 was. Ze trouwde heel jong, op 17-jarige leeftijd, en haar onervarenheid bracht haar ertoe zeer moeilijke situaties te doorstaan, gebrek aan respect en bedrog te tolereren. "Toen ik me realiseerde hoe verkeerd de relatie was, nam ik de beslissing om uit elkaar te gaan", zegt ze. "Toen we de papieren ondertekenden, was ik zo blij dat ik besloot een video op te nemen en die heb ik gewoon gepost." Haar video was zeer succesvol en zelfs na enige tijd krijgt de jonge vrouw veel waardering en veel commentaar, vooral van vrouwen die de moed zoeken om uit elkaar te gaan. "Ik vertel ze altijd dat het juiste gezelschap degene is die ons ertoe aanzet om altijd vooruit te gaan. Zo niet, dan kunnen we maar beter ergens anders heen gaan", legt ze uit.

Advertisement
@samaranunes_/TikTok

@samaranunes_/TikTok

Samara, 26 jaar, zegt in plaats daarvan dat het haar beslissing was om uit elkaar te gaan, maar dat ze het met grote droefheid doormaakte: ze hield nog steeds van haar man, maar ze realiseerde zich elke dag meer en meer dat hij geen goede partner voor haar was, daarom vatte ze moed en vroeg de echtscheiding aan. "Het einde van onze relatie was buitengewoon turbulent, dus ik kan me de goede tijden moeilijk herinneren, aangezien de slechte tijden de meest in het oog springende zijn geworden", legt ze uit. "Ik heb veel gehuild, maar ik realiseerde me dat hoewel ik veel van mijn ex-man hield, ik meer van mezelf moest houden, sterk moest zijn en bij mijn beslissing moest blijven. Na verloop van tijd kreeg ik de moed om over dit onderwerp te praten op sociale netwerken en ik zag hoe nieuwsgierig mensen waren." Nadat ze haar dansvideo met haar scheidingspapieren had gedeeld, kreeg de jonge vrouw veel kritiek op haar gebaar, vooral van mannen. Maar net zo veel waren de complimenten en steunbetuigingen, waaronder enkele bekentenissen van huwelijksongelukkigheid.

Kortom, niet alleen een trend om zichtbaarheid te krijgen: het delen van deze video's helpt veel mensen de moed te vinden om te proberen uit moeilijke situaties te komen.

Advertisement