Een orka is begonnen met het aanvallen van boten uit "wraak" en haar soortgenoten volgen dit voorbeeld

Janine image
door Janine

05 Juni 2023

Een orka is begonnen met het aanvallen van boten uit "wraak" en haar soortgenoten volgen dit voorbeeld
Advertisement

Het navigeren op open zee en het zeilen in de diepste oceanen is ongetwijfeld een fascinerende en suggestieve ervaring, ook al is het niet vrij van gevaren: de wateren worden, zoals we weten, bewoond door potentieel gevaarlijke wezens, zoals haaien bijvoorbeeld. Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je echter voorkomen dat je wordt aangevallen. Grote walvisachtigen zouden in de buurt van de boten kunnen zwerven, waaronder orka's, die, ondanks het uiterlijk dat ze hebben, over het algemeen niet agressief van aard zijn. Een van hen lijkt echter te hebben besloten een soort dreigende expeditie te organiseren richting een boot die in Iberische wateren voer.

via Indipendent

@mageta649/Twitter

@mageta649/Twitter

Hoewel ze vaak “moordende orka's" worden genoemd, zijn deze dieren meestal niet agressief tegenover mensen en vormen ze geen gevaar voor iedereen die ze tegenkomt. Een episode die zich afspeelde in de wateren van Spanje en Portugal deed echter anders vermoeden. Een vrouwelijk exemplaar, Gladis Bianca genoemd, heeft de aandacht getrokken nadat ze aanvallen 'georganiseerd' had op boten die in het gebied voeren. Contacten tussen schepen en orka's zijn een vrij vreedzame gewoonte, maar in dit geval was dat helemaal niet het geval: deze zeezoogdieren zijn de laatste tijd buitengewoon agressief gebleken tegenover boten.

Volgens wetenschappers is deze plotselinge gedragsverandering het gevolg van een door Gladis zelf georganiseerde 'wraakkruistocht'. Sinds 2020 zijn er gewelddadige botsingen tussen schepen en orka's in gebieden van Galicië en de Straat van Gibraltar. De episode waarin Gladis het bevel voerde, wekte echter bijzondere verbijstering: zes orka's vielen een boot aan van kapitein Greg Blackburn, die vertelde over zijn harde strijd om de controle over het 14 meter lange zeilschip niet te verliezen. De groep walvisachtigen viel het bewegende object letterlijk aan, waardoor de navigatie ernstig werd belemmerd.

 

Advertisement

In 2020 publiceerde het tijdschrift Marine Mammal Science een studie over dit groeiende fenomeen: aangezien dit gedrag nog nooit eerder is voorgekomen, wordt aangenomen dat het eerder voortkomt uit emulatie in plaats van aard. De aanvallen lijken altijd hetzelfde patroon te volgen: de dieren gaan richting de boot om het roer te raken en zodra ze erin slagen de navigatie te onderbreken, gaan ze weg. Jonge exemplaren bootsen het gedrag van oudere orka's na en verspreiden deze modus operandi vervolgens onder elkaar.

Deskundigen hebben geconcludeerd dat Gladis Blanca een traumatisch moment heeft meegemaakt, misschien omdat ze werd geraakt en gewond raakte door een varende boot, en dit gedrag ontwikkelde na deze episode, gevolgd door de jongere orka's uit louter navolging. Het zou daarom een ​​ongekende houding zijn, aangeleerd door pure imitatie, en niet voortgekomen uit Gladis' verlangen om haar soortgenoten te leren agressief te zijn. Volgens wetenschappers zal de nieuwe gewoonte onschuldig zijn en na verloop van tijd waarschijnlijk verdwijnen, maar na ongeveer 500 aanvallen, waarvan er drie resulteerden in het zinken van boten, is de angst voor de veiligheid van zeelieden groter dan ooit.

Advertisement