De reden waarom er altijd een spiegel is in liften: we hebben het ons nooit afgevraagd

Janine image
door Janine

20 Juli 2023

De reden waarom er altijd een spiegel is in liften: we hebben het ons nooit afgevraagd
Advertisement

De overgrote meerderheid van de liften heeft een spiegel, zoals je waarschijnlijk hebt gemerkt. Zijn functie is echter geenszins toevallig of bedoeld om nog een laatste blik te werpen voordat je het huis verlaat of naar een afspraak gaat. De reden is veel belangrijker en zou je echt kunnen verbazen.

via Psychology Today

pixabay

pixabay

Op enkele uitzonderingen na is er in liften, zelfs de kleinste en meest essentiële, altijd een spiegel. Heb je je ooit afgevraagd waarom? Er is meer dan één reden, die niets met ijdelheid te maken heeft. Natuurlijk is het nuttig en comfortabel om jezelf te kunnen observeren voordat je de deur uit gaat, nog even je haar goed te doen of je lippenstift bij te werken. De spiegels in de liften zijn hier echter niet voor.

Iedereen heeft wel eens een lift genomen, ook mensen die op de begane grond wonen of er erg bang voor zijn. Wie op de bovenste verdiepingen van een gebouw woont of werkt, kan niet zonder, zeker niet als hij koffers, pakjes of zware voorwerpen moet sjouwen.

Advertisement

De eerste lift in de geschiedenis

De eerste lift in de geschiedenis

Pexels

Maar hoe deed men dat vroeger, toen de lift nog niet bestond? We hebben het over de periode vóór 1857, toen het eerste prototype van Elisha Otis werd gepatenteerd in New York. Vervolgens verspreidde het zich naar de rest van Europa, waarmee het de aanvankelijke scepsis van de burgers overwon.

In de huidige tijd is het vrijwel overal beschikbaar, in elk type faciliteit. Degenen die geen probleem hebben met het gebruik ervan, nemen het zelfs als het niet nodig is om de inspanning van zelfs maar twee trappen te vermijden of, juist, van de gelegenheid gebruik te maken om voor een vergadering in de spiegel te kijken. Zoals gezegd is dit echter niet de bedoeling van het besluit om spiegels in liften te introduceren. Maar wat zijn de echte redenen?

De echte redenen voor spiegels in liften

De echte redenen voor spiegels in liften

pexels

De reden houdt verband met de veiligheid van de "passagiers". Met spiegels heb je namelijk een volledig zicht op de kleine ruimte waarin je bent, inclusief wat onze "reisgenoten" aan het doen zijn. Hiermee kunnen we voorkomen dat iemand ons bijvoorbeeld probeert te beroven. Niet minder belangrijk is het probleem met betrekking tot claustrofobie, daarom vermijden veel mensen de lift liever. Voor degenen die last hebben van gesloten ruimtes, kunnen spiegels een grote hulp zijn, omdat ze een gevoel van diepte geven en de illusie wekken zich in een veel ruimere context te bevinden dan het in werkelijkheid is.

Bovendien zorgt hun aanwezigheid ervoor dat mensen met een handicap en rolstoelgebruikers zich gemakkelijker kunnen verplaatsen, hun bewegingen kunnen observeren en de juiste maten kunnen nemen. Uiteindelijk hebben de spiegels een comfortabele en geruststellende functie in de liften, met uitzondering van buitenliften, van waaruit men het panorama kan bewonderen.

Kende je hun ware functie?

Advertisement