Moet je eerst water of koffie drinken? Het antwoord op het eeuwenoude dilemma

Janine image
door Janine

25 Augustus 2023

Moet je eerst water of koffie drinken? Het antwoord op het eeuwenoude dilemma
Advertisement

Koffieliefhebbers zullen ongetwijfeld weten dat deze warme drank, vooral wanneer deze in bars of restaurants wordt geserveerd, vaak gepaard gaat met een glas water. Velen zullen zich minstens één keer hebben afgevraagd: "Met welke van de twee moet ik beginnen?" In dit artikel vind je het antwoord en vooral de reden.

via Lonely Planet

Advertisement

Het genot van koffie: wanneer kun je ervan genieten?

Het genot van koffie: wanneer kun je ervan genieten?

Pexels

Moet ik eerst de koffie drinken of het water? Een vraag voor echte kenners, want de meeste mensen vragen zich af wat in deze gevallen de “juiste procedure” is. Koffie drinken is een van de aangenaamste momenten van de dag, waardoor we tijdens het ontbijt en na de lunch een energieboost krijgen, wanneer de spijsvertering een zekere slaperigheid kan veroorzaken.

Het is echter niet raadzaam om het 's avonds te drinken, vooral als je aan slapeloosheid lijdt. Dat gezegd hebbende, is het gebruikelijk dat dit specifieke aroma gepaard gaat met een glas water. Waarom?

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Vooral in Italië kan koffie aan de bar in verschillende varianten besteld worden: macchiato met warme melk, macchiato met koude melk, lang, kort, in een grote of kleine kop of in een glas, met suiker of bitter. Zodra de bestelling samen met het klassieke glas water is ontvangen, ontstaat de twijfel over welk glas eerst gedronken moet worden.

Op dit punt volgen velen hun instinct, gebaseerd op wat hun smaak suggereert, maar in werkelijkheid is er een precieze volgorde die moet worden gevolgd en om een ​​specifieke reden.

Plat of bruisend water met koffie?

Plat of bruisend water met koffie?

Pexels

Allereerst moet een ander dilemma onder ogen worden gezien: moet het water plat of bruisend zijn? In dit geval is er geen duidelijk en definitief standpunt, maar zijn er twee verschillende theorieën. De eerste gaat ervan uit dat de prik het aroma van de koffie op de smaakpapillen kunnen veranderen, of deze er nu voor of na gedronken wordt, en dus de voorkeur geeft aan plat water.

Anderen daarentegen zijn van mening dat het bruisen van koolzuurhoudend water ideaal is om het gehemelte voor te bereiden of te verfrissen. De keuze is dus subjectief en gebaseerd op persoonlijke voorkeuren, terwijl de kwestie wat je het eerst proeft doorslaggevend is.

Water drinken voor of na de koffie? Hier is het antwoord

Water drinken voor of na de koffie? Hier is het antwoord

Pixabay

De eeuwenoude vraag heeft eindelijk een antwoord: water moet vóór de koffie worden gedronken. De etiquette van deze zeer lange traditie komt uit de Italiaanse cultuur en suggereert dat het geven van voorrang daaraan een uitstekende sociale en hygiënische praktijk zou zijn. Dit komt omdat het water helpt de mond te reinigen van de onzuiverheden die zich gedurende de nacht hebben opgehoopt, waardoor het gehemelte de koffie beter kan verwelkomen en ten volle kan genieten van het onmiskenbare aroma. In Italiaanse koffiebranderijen was er een duidelijke wens om klanten te laten genieten van de echte smaak van koffie. Om deze reden werd water geserveerd voordat de koffie werd geproefd, waardoor de andere smaken werden geëlimineerd.

Er bestaat echter geen specifieke regel of wetenschappelijk bewijs in dit opzicht. Veel mensen geven er de voorkeur aan hun dorst te lessen na koffie om de smaak te verzachten en het gehemelte te verfrissen. Het belangrijkste is dat we van deze aangename pauze kunnen genieten op de manier zoals we zelf willen. Drink jij water voor of na de koffie?

Advertisement