Brengt het openen van een paraplu binnenshuis ongeluk? De oorsprong van dit merkwaardige geloof

Janine image
door Janine

04 December 2023

Brengt het openen van een paraplu binnenshuis ongeluk? De oorsprong van dit merkwaardige geloof
Advertisement

Het idee dat een open paraplu binnenshuis ongeluk kan brengen is een veel voorkomend bijgeloof, maar waar komt het vandaan en waarom? Laten we samen de geschiedenis van dit merkwaardige geloof ontdekken en hoeveel waarheid er in zit.

Advertisement

De geschiedenis van de paraplu: wie heeft hem uitgevonden?

De geschiedenis van de paraplu: wie heeft hem uitgevonden?

Pexels

De paraplu is een voorwerp dat, zoals we allemaal weten, is gemaakt om onszelf tegen de regen te beschermen. Het is duidelijk dat dit natuurverschijnsel zich buiten voordoet en juist hier komt dit nuttige object ons te hulp: waarom zou het dan geopend moeten worden als we thuis zijn of op plaatsen binnenshuis, en waarom wordt gedacht dat dit ongeluk brengt? De paraplu heeft een zeer oude oorsprong, zozeer zelfs dat de eerste historische sporen teruggaan tot de oude Egyptenaren, maar ook in China en Griekenland. Het is duidelijk dat hun aspect niet precies was wat we vandaag de dag kennen, maar ze werden gemaakt met verschillende materialen op basis van de lokale cultuur en beschikbaarheid: dierenhuiden, palmbladeren, bamboe bedekt met papier of zijde enzovoort. Het idee om soortgelijke voorwerpen te gebruiken zette in de 17e eeuw in Europa voet aan de grond, maar net als bij veel andere voorwerpen vertegenwoordigde het aanvankelijk een symbool van luxe dat uitsluitend voorbehouden was aan edelen.

Naarmate de tijd verstreek, verspreidde het gebruik zich naar alle sociale klassen, wat leidde tot de creatie van moderne modellen in waterdichte en resistente materialen, maar ook praktisch en gemakkelijk te vervoeren. Veel mensen bewaren er één in de auto voor het geval het plotseling gaat regenen, maar sommigen gebruiken hem ook om zich tegen de zon te beschermen en tijdens de warmste uren wat schaduw te hebben. Het auteurschap van paraplu's behoort echter toe aan de oude Egyptenaren, die ze in 1000 voor Christus voor het eerst ontwierpen met behulp van stokken waarop ze pauwenveren, papyrus of eenvoudig gebladerte stapelden. Maar hoe is het bijgeloof over het gebruik ervan binnenshuis ontstaan?

Advertisement

Een open paraplu binnenshuis brengt ongeluk: de oorsprong van dit geloof

Een open paraplu binnenshuis brengt ongeluk: de oorsprong van dit geloof

Freepik

Dit populaire geloof, dat tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven, net als de uitvinding van paraplu's, kan aan het Egyptische volk worden toegeschreven: in werkelijkheid zijn er verschillende theorieën over het ontstaan van dit bijgeloof, maar een daarvan betreft het thuisland van paraplu's, het oude Egypte. Hier werd de god van de zon aanbeden, dus het thuis openen van een paraplu werd beschouwd als een belediging van de goddelijkheid, die absoluut vermeden moest worden. Bovendien waren paraplu's in het 18e-eeuwse Victoriaanse Engeland bijzonder omslachtig en onpraktisch. De metalen spaken waren erg zwaar vergeleken met die van nu, dus het openen van een paraplu in huis of op een afgesloten plek met zijn veermechanisme kon gevaarlijk zijn geweest. Deze volkomen begrijpelijke voorzorgsmaatregel is echter in de loop van de tijd veranderd in een feitelijk bijgeloof.

Het in de loop van de tijd geconsolideerde geloof leidt tot de gedachte dat het simpelweg openen van een paraplu thuis ongeluk brengt en dat degenen die dit af te raden gebaar plegen, iets negatiefs kunnen overkomen. En dat niet alleen: men denkt dat dit spoken en kwade geesten kan aantrekken, en slapeloosheid en andere onaangename gevolgen kan veroorzaken. Iemand bedacht echter een manier om van dit bijgeloof af te komen en het voor eens en voor altijd te overwinnen.

De dag van de open paraplu in huis: het idee om bijgeloof te overwinnen

De dag van de open paraplu in huis: het idee om bijgeloof te overwinnen

AI Generated - Psycode

Thomas Knibb uit Frederick, Maryland, VS, bedacht in 2003 een systeem om mensen deze gewoonte te laten vergeten, door de National Open An Umbrella Indoors Day in te luiden, die elk jaar op 13 maart valt. Het is een bizarre maar leuke gelegenheid waarbij mensen worden uitgenodigd om thuis een paraplu te openen en de komende dagen eventuele onvoorziene gebeurtenissen of tegenslagen te documenteren. Dit spel kan echter tegenstrijdige effecten hebben: het doel is in feite om te beseffen dat het binnenshuis openen van de paraplu geen macht of negatieve impact op iemands leven heeft, maar als er iets onaangenaams zou gebeuren, zou het bijgeloof kunnen worden versterkt in plaats van in diskrediet te worden gebracht.

Hoe dan ook, voor degenen die bang zijn voor de gevolgen van deze actie of die voor de zekerheid liever actie ondernemen nadat ze thuis per ongeluk een paraplu hebben geopend, zijn er enkele kleine "oplossingen" om hun geluk te herstellen: onder deze is er een soort van een ritueel waarbij positieve zinnetjes hardop in huis worden gereciteerd, wat de kracht zou hebben om de negativiteit tegen te gaan die is ontstaan ​​dankzij het "ondoordachte gebaar". Als je je echter nog steeds niet veilig voelt, kun je besluiten de paraplu aan iemand te geven of er een te kopen om aan een vriend te geven, om zo een vriendelijke actie uit te voeren die de "stroom van energie" in jouw voordeel zal keren, terwijl je iemand anders blij maakt.

Heb jij je ooit, tenminste een beetje, laten beïnvloeden door dit merkwaardige bijgeloof?

Advertisement