Linkshandigen hebben meer voordelen dan rechtshandigen? Een expert bespreekt de verschillen

door Skip

03 September 2023

Linkshandigen hebben meer voordelen dan rechtshandigen? Een expert bespreekt de verschillen
Advertisement

Wat betekent het om linkshandig te zijn? Mensen met deze eigenschap verrichten de meeste handelingen met hun linkerhand in plaats van de rechter. Wat brengt dit allemaal met zich mee en welke verschillen zijn er tussen hen en rechtshandigen? We gaan het eens bekijken.

via Teller Report

Kuebi/Wikimedia commons

Kuebi/Wikimedia commons

Er zijn circa 800 miljoen linkshandigen in de wereld, zo'n 10% van de wereldbevolking. Deze mensen hebben een interessante eigenschap. In tegenstelling tot rechtshandigen (zij zijn de meerderheid) is bij hun namelijk de linkerkant van het lichaam de dominante kant. Zij verrichten juist met de linkerhand activiteiten als schrijven eten snijden of dingen pakken.

Veel beroemdheden zijn linkshandig, onder wie Angelina Jolie en Barack Obama. In een wereld die ingericht is voor mensen die hun rechterhand gebruiken om de belangrijkste handelingen mee te verrichten, hebben linkshandigen zich altijd moeten aanpassen en werd deze bijzondere eigenschap ooit gezien als een gebrek dat gecorrigeerd diende te worden.

Advertisement

Neurowetenschapper laat zich uit over links- en rechtshandigen

Neurowetenschapper laat zich uit over links- en rechtshandigen

Left handed people/Facebook

Peggy Gérardin neurowetenschapper aan het Inserm, Institut national de la santé et de la recherche médicale, heeft het volgende gezegd over dit onderwerp. "Wetenschappers vragen zich waarom er linkshandige mensen zijn. Het is echter ook erkend dat we allemaal een beetje asymmetrisch zijn, we lopen namelijk niet altijd met de rechtervoet eerst en we zijn nooit helemaal volledig linkshandig" aldus Gérardin "Het fenomeen is redelijk zeldzaam onder de algemene bevolking. Door te leren schrijven ga je je identificeren als links- of rechtshandig. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je met links bezemt, maar dat je dit helemaal niet in de gaten hebt."

Wat zijn dus nu al met al de verschiilen tussen links- en rechtshandigen? Heeft de een meer voordelen dan de ander?

Wat zijn nou de werkelijke verschillen bij linkshandigen? Hoe het echt zit

Wat zijn nou de werkelijke verschillen bij linkshandigen? Hoe het echt zit

Pete Souza/Wikimedia commons

Gérardin heeft geantwoord op deze vraag en haar twijfels ge-uit wat betreft de mogelijke verschillen tussen de twee groepen mensen en gaat verder in op de kwestie over de voor- en nadelen van het linkshandig zijn.

"Linkshandigen genieten geen enkel voordeel in het bijzonder, sterker nog, zij zijn degenen die nadelen ondervinden. Kinderen die opgroeien in een wereld gedomineerd door rechtshandigen, moeten zich vaak aanpassen als ze bepaalde taken willen verrichten. Zij zijn zich daar volledig bewust van en zijn de moeilijkheden die zij hebben wel te begrijpen en volledig legitiem" laat Gérardin weten.

Uit de wetenschappelijke onderzoeken komt naar voren dat de rechter hersenhelft de linkerlichaamshelft aanstuurt; dus ook de linkerhand en andersom, al moet deze organisatie van het menselijk lichaam nog wel worden onderzocht. En jij, ken jij iemand die deze bijzondere eigenschap heeft?

Advertisement