Bespaart het uitschakelen van de lichten energie? Niet altijd

Janine image
door Janine

14 Oktober 2023

Bespaart het uitschakelen van de lichten energie? Niet altijd
Advertisement

Om energie te besparen en lagere rekeningen te krijgen, moet je beginnen met de eenvoudigste handelingen. Een van de voorbeelden is het uitschakelen van de lichten als we ze niet gebruiken. Dit is een goed advies dat op de lange termijn tot aanzienlijke besparingen kan leiden. Maar wat gebeurt er als we een kamer slechts korte tijd verlaten? Is het beter om de lichten uit te doen en vervolgens weer aan te doen, of ze aan te laten? Het antwoord ligt niet zo voor de hand: laten we eens kijken waarom!

Advertisement

Wanneer je geen geld bespaart, als je de lichten uitdoet

Wanneer je geen geld bespaart, als je de lichten uitdoet

Pexels

Velen denken dat het uitschakelen van de lichten automatisch energie bespaart. Meestal is dit waar, maar er zijn situaties waarin het efficiënter kan zijn om de lichten aan te laten. Wanneer je een lamp uit- en weer aanzet, gaat er energieverbruik gepaard met deze eenvoudige handeling. Het verbruik betreft in feite het starten van het elektrische circuit en het verwarmen van de lamp en kan in sommige gevallen hoger zijn dan het verbruik van de lampen gedurende de periode waarin je ze uit hebt gehouden.

Deze redenering, die misschien contra-intuïtief lijkt, stelt ons in staat te begrijpen wanneer het uitschakelen van de lichten geen geld bespaart. Als je een kamer slechts een paar minuten verlaat, kun je de verlichting aan laten: het uit- en na korte tijd weer aandoen zou tot een hoger en onnodig verbruik leiden.

Advertisement

Welke lampen besparen energie?

Welke lampen besparen energie?

Pexels

De keuze van het type lamp dat je wilt gebruiken, heeft invloed op het licht dat de lamp uitstraalt, het verbruik en ook de energiebesparing als deze aan blijft. Vanuit dit oogpunt kun je kiezen tussen:

• Gloeilampen. Dit is het meest traditionele type lamp, maar ook het meest inefficiënt. In feite zetten ze slechts 10-15% van de geabsorbeerde energie om in licht, terwijl de rest wordt verspreid als warmte. Gloeilampen moeten worden uitgeschakeld wanneer ze niet nodig zijn.

• TL-lampen. Deze lampen werken anders en zijn efficiënter dan gloeilampen. Als je in dit geval een kamer voor een periode van 10-15 minuten verlaat, kan het beter zijn om deze aan te laten.

• Ledlampen. Het zijn de meest efficiënte lampen op de markt en zorgen ervoor dat je energie kunt besparen als ze door het hele huis aanwezig zijn. Ze geven ook aan wanneer het tijd is om ze te vervangen en kunnen aan blijven als je een kamer even verlaat.

Hoe je het besparen van energie kunt berekenen en andere praktische tips

Hoe je het besparen van energie kunt berekenen en andere praktische tips

freepik

We hebben gezien wanneer het het beste is om de lichten uit te doen en wanneer je dat beter niet kunt doen, en welke soorten lampen je kunt kiezen voor de verlichting in huis. Om de energiebesparing als gevolg van het uitschakelen van de verlichting te berekenen, nemen we als voorbeeld een LED-lamp van 10 W die 10 uur per dag uit staat. We vermenigvuldigen de 10W met de 10 uur en delen door 1000: het resultaat is 0,1 kWh, oftewel het bespaarde verbruik per dag. Met nog een vermenigvuldiging zien we dat de besparing over een jaar 0,1 x 365 = 36,5 kWh zou zijn. Vermenigvuldig nu het resultaat met de energieprijs per kW en bereken de daadwerkelijke economische besparingen. En dat zal niet veel zijn.

Naast de keuze voor LED of andere soorten lampen zijn er echter ook enkele voorzorgsmaatregelen die bijdragen aan energie- en economische besparingen. Concreet is het altijd beter:

• lampen te kiezen met het juiste vermogen voor de te verlichten omgeving;

• dimbare schakelaars te gebruiken om de lichtintensiteit aan te passen;

• te profiteren van natuurlijk licht indien aanwezig.

En zonder te vergeten de lichten uit te doen als ze niet nodig zijn, als dat een echte besparing oplevert.

Advertisement