Waarom verandert de smaak van voedsel aan boord van een vliegtuig?

Janine image
door Janine

19 Oktober 2023

Waarom verandert de smaak van voedsel aan boord van een vliegtuig?
Advertisement

Degenen onder ons die de gelegenheid hebben gehad om in een vliegtuig een maaltijd te nuttigen, zullen zich dit zeker niet herinneren als een van de beste maaltijden van hun leven. Niet alleen vanwege het soort voedsel dat wordt geserveerd, dat zeker niet op dat moment is bereid, maar juist vanwege een smaakbeleving die teleurstellend was. Voordat je de luchtvaartmaatschappij de schuld geeft, moet je enkele wetenschappelijke feiten kennen die verklaren waarom je niet lekker vond wat je op grote hoogte at.

Op grote hoogte nemen we smaken anders waar: waarom?

Om aan de controverses tussen reizigers en luchtvaartmaatschappijen over de kwaliteit van het eten dat tijdens het reizen wordt geserveerd, althans gedeeltelijk, een einde te maken, is er een onderzoek uit 2010 uitgevoerd door het Duitse natuurkundig instituut Fraunhofer, in opdracht van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa.

De studie bootste in het laboratorium dezelfde omstandigheden na die worden ervaren wanneer het vliegtuig een hoogte van meer dan 10 km bereikt, waarbij de zeer lage luchtvochtigheid en de lage druk van de atmosfeer werden nagebootst, waarbij ook het achtergrondgeluid werd toegevoegd dat doorgaans aan boord van een vliegtuig te horen is, en de trillingen in de passagiersstoelen.

Wat de studie verrassend genoeg aantoonde, is dat onder deze omstandigheden, dat wil zeggen aan boord van een vliegtuig, de perceptie van smaak drastisch verandert: het is met name de perceptie van zoet en zout die nogal verandert, terwijl zuur, bitter en kruidig ​​vrijwel onveranderd blijven.

Dit komt omdat ons reukvermogen en de werking van onze smaakpapillen ten zeerste worden gewijzigd in omstandigheden met lage luchtvochtigheid en druk. Er moet ook worden benadrukt dat wat mensen als "smaak" beschouwen, feitelijk een mix is ​​van reuk- en smaakcomponenten, waarbij de eerste een zeer belangrijke rol speelt.

Advertisement

Hoe kun je de eetervaring in een vliegtuig verbeteren?

De kwaliteit van het eten in het vliegtuig is uitsluitend te danken aan de aandacht die de luchtvaartmaatschappij besteedt aan de maaltijden die haar reizigers worden aangeboden, maar er zijn manieren om te proberen iets te eten zonder het plezier van het eten op te geven.

  • Drankjes van thuis. Helaas kun je tijdens de reis vaak geen fles wijn of een andere fles met vloeistoffen uit je tas halen. Wat je wel mee kunt nemen is een thee- of kruidentheezakje. Vraag een stewardess om een ​​glas heet water, zodat je dit zelf kunt klaarmaken.
  • Specerijen. Een andere manier om vliegtuigmaaltijden lekkerder te maken, is door de smaak ervan te verbeteren. Hoe kun je dat doen? Simpel: voeg een beetje zout, peper of misschien wat kruiden toe die je in een zakje mee kunt nemen. Je smaakpapillen zullen je oprecht dankbaar zijn.
  • Instant noedels. Heb jij al eens kant-en-klare noedels geprobeerd? Het is zeker niet iets gastronomisch, maar deze verpakkingen kun doorgaans altijd goed bewaren en het resultaat stelt nooit teleur. Als ze deze op uw vlucht hebben, vraag er dan meteen naar voordat iemand anders hetzelfde idee heeft of hetzelfde artikel heeft gevonden dat je nu aan het lezen bent.
  • Gebruik een koptelefoon om jezelf te isoleren van vliegtuiggeluid, dat de perceptie van smaken kan verstoren. Oordopjes of een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking kunnen nuttig zijn.
  • Eet rustig: neem de tijd om te eten en geniet van elke hap. Te snel eten kan de smaakperceptie verminderen.

Nu weet je wat je moet doen. Vergeet niet om je verwachtingen wat bij te stellen. Het gaat er tenslotte om dat er een goede piloot op je vlucht zit, en geen goede chef-kok!

Advertisement