Staand slapen en apart slapen: de vreemdste Japanse gewoontes betreft slapen (en niet alleen)

Janine image
door Janine

21 Oktober 2023

Staand slapen en apart slapen: de vreemdste Japanse gewoontes betreft slapen (en niet alleen)
Advertisement

Japan is vanuit vele gezichtspunten een fascinerend land, variërend van het meest uitgesproken exotisme tot de invloed van cultuur via manga en anime. We weten allemaal dat er veel culturele verschillen zijn met Japan, zoals de cultuur van respect en voeding. Sommige hiervan zijn echter heel ongebruikelijk en mysterieus, zoals die betreft slapen. Wist je bijvoorbeeld dat Japanse stellen apart slapen? Laten we eens kijken waarom!

Advertisement

Een wereld van verschil, Japan, tussen exotisme en charme

Een wereld van verschil, Japan, tussen exotisme en charme

Pexels

Wat de verschillen tussen staten als Nederland en Japan fascinerend maakt, is de wereld waarin deze verschillen unieke levensstijlen, waarden en tradities weerspiegelen. Een van de interessantste voorbeelden is de cultuur van respect voor hiërarchie en etiquette, die erg belangrijk is en een diepgaande basis vormt voor het dagelijks leven in het Land van de Rijzende Zon. Denk aan alle anime en manga waarin de personages deze cultuur in zijn meest uiteenlopende facetten laten zien. Maar dat is nog niet alles.

De wereld van verschillen met Japan komt ook tot uiting in een sterke en rigide bedrijfscultuur, gekenmerkt door lange werktijden, en in de manier waarop twee mensen elkaar begroeten. Een simpel “hallo” of “goedemorgen” kan in Europa voldoende zijn, maar niet in Japan. We buigen als we een onbekende ontmoeten, en eretitels worden ook gebruikt onder klasgenoten van school of de universiteit. Om nog maar te zwijgen van de verschillen in religie – Shinto en Boeddhisme zijn de meest wijdverspreide filosofieën – en in de formaliteit van dagelijkse interacties.

Advertisement

Hoe slapen de Japanners?

Hoe slapen de Japanners?

freepik

De bijzonderheid van de cultuur van de Rijzende Zon heeft ook invloed op hoe de Japanners slapen. Slaapgewoonten zijn een weerspiegeling van een levensstijl die zich in de loop van honderden of zelfs duizenden jaren heeft ontwikkeld. De Japanse traditie van het slapen op futons, platte matrassen opgevuld met katoen of veren, die 's ochtends worden opgevouwen, is beroemd. Gemiddeld slaapt men in Japan minder dan wij gewend zijn, een aspect dat bijdraagt ​​aan de praktijk die “inemuri” wordt genoemd. Letterlijk vertaald als "aanwezig zijn terwijl je slaapt", identificeert inemuri de praktijk van slapen in het openbaar, vaak op drukke plaatsen zoals de metro en het kantoor. Juist door te verwijzen naar de bedrijfscultuur wordt inemuri gezien als een teken van toewijding aan het werk. En hoe zit het met getrouwde stellen?

Als thuis apart slapen een goede zaak is: Japanse stellen

Als thuis apart slapen een goede zaak is: Japanse stellen

Pexels

Een van de meest unieke aspecten van de Japanse cultuur betreft de gewoonten van getrouwde stellen, die meestal gescheiden slapen. En dit ondanks het feit dat Japanse huizen vaak erg klein zijn. Dit is een praktijk die niet te wijten is aan huwelijkscrises of huwelijksproblemen, zoals we misschien denken. Integendeel, er zijn diepgaande redenen die verband houden met de Japanse levensstijl en tradities:

  • Slaapkwaliteit. Juist omdat ze weinig slapen, hebben de Japanners de kwaliteit van hun slaap hoog in het vaandel. Het wordt niet op prijs gesteld om 's nachts gestoord te worden. Daarom kun je het beste apart slapen om beweging, lawaai, enzovoort te vermijden. Aan de andere kant zijn futons vaak eenpersoonsbedden.
  • Verschillende tijdschema’s tussen vrouw en man. Japanse stellen hebben verschillende banen en kunnen daarom verschillende tijden hebben: apart slapen draagt ​​bij aan het idee om je partner zo min mogelijk te storen. Beter nooit, dus.
  • Geen scheiding, geen spijt. De neiging van Japanse echtparen is om niet te scheiden, dus houden ze vaak de schijn op terwijl ze samenleven zonder een emotionele band. Maar ze slapen apart.
  • De rol van moeder. Er zijn veel Japanse moeders die met hun jonge kinderen slapen, een praktijk die de slaapkwaliteit voor beiden verbetert.

Gewoonten zoals die van Japanse stellen bieden een fascinerend observatiepunt over de cultuur en samenleving van het Land van de Rijzende Zon. Beïnvloed door eeuwenlange tradities hebben zelfs de meest bijzondere praktijken een diepgaande betekenis en dragen ze bij aan het creëren van dat gevoel van verwondering waar we aan denken als we over Japan praten.

Advertisement