Waarom zitten er lapjes stof bij nieuwe kleding en waar zijn ze voor?

Janine image
door Janine

25 Oktober 2023

Waarom zitten er lapjes stof bij nieuwe kleding en waar zijn ze voor?
Advertisement

Wanneer je een nieuw kledingstuk koopt, kun je kleine stukjes extra stof opmerken. Deze laatste maken geen deel uit van de kleding, maar worden op dezelfde manier en met dezelfde stof gemaakt: in de praktijk zijn het stofstalen. Maar waar zijn ze voor? Laten we eens kijken waarom ze belangrijk zijn en waarom we ze niet moeten weggooien.

Advertisement

Waar zijn stofstalen voor nieuwe kleding voor?

Waar zijn stofstalen voor nieuwe kleding voor?

Pexels

Stofstalen, of proeflapjes, zijn de kleine stukjes stof die je in kleding aantreft en zijn geen willekeurige restjes van de productie. Integendeel, dit zijn stukken die zijn ontworpen en in de kleding zijn geplaatst om een ​​specifieke functie te vervullen: fungeren als proef voor het kledingstuk. Maar hoe?

De stofstalen worden precies zo geproduceerd als de kleding, onderworpen aan dezelfde was- en verfprocessen. Ze dienen in feite om je een idee te geven van hoe je kledingstuk zal reageren op het wassen: misschien vervaagt het stof een beetje, of lijkt het een beetje beschadigd. Zo kun je de juiste voorzorgsmaatregelen nemen en je nieuwe kleding beschermen.

Maar het is niet alleen dit. Stofmonsters zijn ook nuttig voor de toekomst. Misschien probeer je schoenen of andere kledingstukken te matchen met wat je hebt gekocht. Om er zeker van te zijn dat de kleur en het materiaal bij elkaar passen, hoef je het kledingstuk niet mee te nemen: het kleine lapje stof is voldoende.

Advertisement

Niet alleen kleding: waar vind je stofstalen?

Niet alleen kleding: waar vind je stofstalen?

Pexels

Niet alleen in kleding vinden we stofstalen terug. Natuurlijk komt het vaker voor om er een in een kledingstuk te vinden en dat is ook veel nuttiger in het dagelijks leven. Maar tegenwoordig zijn deze extra stukken stof ook te vinden op gestoffeerde meubelen zoals banken en stoelen, en spelen ze een vergelijkbare rol. Door deze kleine stukjes stof te gebruiken, kun je kussens, dekens of zelfs andere meubelaccessoires selecteren die perfect passen bij de accessoires die je al in huis hebt.

Bovendien worden stofstalen, als we aan de productie denken, vaak gebruikt door modeontwerpers om hun collecties te presenteren. Dit zijn monsters waarmee klanten een nauwkeuriger beeld krijgen van de stijl en het gevoel dat de stof geeft, nog voordat ze het kledingstuk kopen.

De andere vreemde details van de kledingstukken die echter wel logisch zijn

De andere vreemde details van de kledingstukken die echter wel logisch zijn

Pexels

Stofstalen zijn een detail van de kleding die, hoewel het nutteloos lijkt, een heel specifieke functie vervult. Hetzelfde kan ook gezegd worden voor verschillende andere details die je aantreft op kleding, schoenen en overhemden. Laten we eens kijken wat ze zijn en waarom ze zinvol zijn:

  • Jeanszak. Het kleine zakje dat in de rechterzak van de jeans is genaaid, heeft een interessante oorsprong. Aanvankelijk heette het “watch pocket” en werd het gebruikt om zakhorloges in op te bergen. In de loop der jaren heeft het echter zijn functie veranderd en tabak, munten en condooms verwelkomd, terwijl het een integraal onderdeel blijft van het ontwerp van jeans.
  • Ring op de achterkant van shirts. Het werd uitgevonden in de jaren ’60 en werd gebruikt om shirts op te hangen in kleedkamers van sportscholen, waar geen kleerhangers waren. Tegenwoordig heeft het alleen een decoratieve functie, maar het zou vreemd zijn om een ​​overhemd zonder te zien.
  • De kleine gaatjes aan de zijkanten van de Converse. Nogmaals, dit is een detail dat deel uitmaakt van het beeld dat we hebben van de Converse All Stars. Volgens de fabrikanten dient het om de voet te ventileren, maar vroeger werd het ook gebruikt om een ​​tweede paar veters aan te brengen en de schoenen beter aan te trekken.

De extra stukken in de kleding hebben altijd fascinerende verhalen en specifieke functies, zelfs als dat op het eerste gezicht misschien niet zo lijkt. Het geval van de stofstalen, of de details die we hier hebben gezien, is een perfect voorbeeld van hoe bij het maken van een kledingstuk met veel aspecten rekening wordt gehouden. En de volgende keer dat je naar deze details kijkt, zullen ze zeker niet onopgemerkt blijven.

Advertisement