Wat betekent het als je maag “knort”?

Janine image
door Janine

21 November 2023

Wat betekent het als je maag “knort”?
Advertisement

Niets duidt zo op een bepaalde eetlust als een rommelende maag, althans dat zeggen we meestal. Als we honger hebben, heeft onze maag de neiging om dat vreemde geluid uit te zenden dat lijkt op gorgelen en dat we onmiddellijk associëren met het verlangen om te eten. Bovendien horen we een soortgelijk geluid ook na de maaltijd. In dit artikel zullen we kijken naar de redenen achter een knorrende maag en hoe we dit effectief kunnen beheersen.

Advertisement

Waarom knort onze maag als we honger hebben?

Waarom knort onze maag als we honger hebben?

Freepik

Het eerste waar we aan denken als we onze maag horen rommelen, is dat we honger hebben en dat het tijd is om te eten. Op het eerste gezicht lijkt het een directe associatie te zijn, die geen verdere uitleg behoeft. De realiteit is echter enigszins anders, zozeer zelfs dat de rol van oorzaak en gevolg in twijfel wordt getrokken. Kortom: hebben we honger en rommelt onze maag dus, of hebben we de behoefte om te eten juist omdat onze maag knort?

Het antwoord ligt in een complexe interactie tussen de hersenen en het spijsverteringsstelsel. Het simpele zicht, de gedachte of de geur van voedsel kan in feite onze hersenschors stimuleren, die nerveuze en hormonale boodschappen naar de maag stuurt. Als gevolg hiervan produceren maagcellen overtollige maagsappen, die op hun beurt het gerommel veroorzaken dat we horen. Hier komt de associatie met honger vandaan: de maag bereidt zich voor op voedsel.

Advertisement

Borborygme, het gerommel van de maag

Borborygme, het gerommel van de maag

Freepik

De medische term voor rommelende maag is borborygme, en verwijst ook naar geluiden die hun oorsprong vinden in de darm, veroorzaakt door peristaltische bewegingen van de darmspieren. In dit geval is het een geluid dat gemaakt wordt tijdens de spijsvertering. Wanneer we eten, laat de dunne darm lucht en darmgassen vrij bij de verwerking van voedsel dat door de maag gaat.

Het zijn dus zowel de maag als de dunne darm die geluid maken. Als we nog niet gegeten hebben en de maag leeg is, creëert het lage voedselgehalte een soort "echo"-effect dat het geluid door de buik weerkaatst. Wanneer we voedsel verteren, zijn de producten uit de darm echter evenzeer aanwezig, maar worden ze minder gehoord.

Andere oorzaken van een rommelende maag

Andere oorzaken van een rommelende maag

Freepik

Signalen afkomstig van de hersenen en de spijsvertering zijn niet de enige oorzaken van het karakteristieke rommelende maaggeluid. Dit geluid wordt ook uitgezonden:

  • wanneer we koolzuurhoudende dranken drinken of kauwgom kauwen, wat leidt tot een verhoogde gasproductie;
  • als we voedselintoleranties hebben, die op dezelfde manier de productie van gas bevorderen;
  • bij mensen met coeliakie, vanwege het gebrek aan absorptie van gluten;
  • als we spijsverteringsaandoeningen hebben, vooral als borborygme gepaard gaat met symptomen zoals zwelling van de buik, pijn, diarree of obstipatie.

Een belangrijk element om te onthouden is dat de darmen en de maag knorren als gevolg van de verhoogde gasproductie, die ook wordt beïnvloed door grote maaltijden of zwaar voedsel.

Remedies tegen rommelende maag en darmen

Remedies tegen rommelende maag en darmen

Freepik

Als een rommelende maag een normaal gevolg kan zijn van de manier waarop ons lichaam werkt, betekent dit niet dat er geen remedies zijn om dit te elimineren of te verlichten. Over het algemeen zijn dit de meest effectieve adviezen:

  • zorgvuldig kauwen, zowel vanwege de rol die speeksel speelt tijdens de spijsvertering als voor een betere voedselbereiding;
  • koolzuurhoudende dranken vermijden, juist omdat ze de vorming van lucht in het spijsverteringsstelsel vergroten;
  • het eten van fruit aan het einde van de maaltijd vermijden, omdat dit de gasvorming bevordert;
  • op voedingsmiddelen letten zoals peulvruchten, kool, broccoli, uien, aardappelen en artisjokken, die ook verantwoordelijk zijn voor een verhoogde gasproductie in de darm.

Het maken van bewuste voedingskeuzes kan een rommelende maag helpen verminderen of elimineren, vooral als dit geluid na de maaltijd optreedt. Wat de borborygme betreft, die ons vertelt dat we honger hebben... het enige wat we hoeven te doen is iets eten. Maar met mate.

Advertisement