Je oude auto behouden is milieuvriendelijker dan een nieuwe kopen: dit is waarom

Janine image
door Janine

31 Oktober 2023

Je oude auto behouden is milieuvriendelijker dan een nieuwe kopen: dit is waarom
Advertisement

Het veranderen van je auto vanuit een milieuvriendelijk perspectief lijkt op het eerste gezicht misschien een goede keuze. De nieuwe modellen hebben nieuwere motoren, hebben minder uitstoot en over het algemeen lijkt het een juiste keuze. Hoe paradoxaal het ook mag zijn, het blijven gebruiken van je oude auto kan tot minder uitstoot leiden dan het kopen van een nieuwe auto. Laten we eens kijken waarom.

Advertisement

Oude auto’s en nieuwe auto’s: welke hebben de hoogste CO2-uitstoot

Oude auto’s en nieuwe auto’s: welke hebben de hoogste CO2-uitstoot

Freepik

Wanneer je besluit een nieuwe auto te kopen om de CO2-uitstoot te verminderen, moet je rekening houden met de gehele levensduur van het voertuig. Zowel de productie als de verwijdering van een auto hebben gevolgen voor het milieu die bijdragen aan het daadwerkelijke gebruik ervan. Bij auto’s die op benzine rijden vertegenwoordigen productie en transport een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot, wat ook geldt voor elektrische en hybride auto’s.

In het geval van een auto die je al bezit, houden de effecten op het milieu verband met het onderhoud, de eventuele wederverkoop, de sloop en de levensduur van de reserveonderdelen. En juist elektrische auto’s kunnen tijdens de productie de uitstoot van traditionele auto’s overschrijden. Bovendien is het alleen realistisch om te zeggen dat een voertuig “nul emissie heeft” als de energie voor het opladen van de accu’s uit hernieuwbare bronnen komt.

Advertisement

Hoe je kunt beoordelen of het houden van je oude auto milieuvriendelijker is dan het kopen van een nieuwe

Hoe je kunt beoordelen of het houden van je oude auto milieuvriendelijker is dan het kopen van een nieuwe

Pixabay

Voordat je de keuze maakt, en wellicht begrijpt dat het houden van de oude auto milieuvriendelijker is dan het kopen van een nieuwe, is het daarom noodzakelijk om een ​​aantal zorgvuldige afwegingen te maken. Belangrijke parameters zijn de efficiëntie van de auto en het brandstofverbruik, die beide ook verband houden met de rijstijl. In verschillende landen heb je toegang tot de statistieken van brandstofefficiëntie voor veel soorten voertuigen, zodat je de kilometerstand kunt bijhouden en het brandstofverbruik kunt verbeteren. Dit zijn hulpmiddelen die, mits goed gebruikt, ook duidelijke indicaties kunnen geven over de staat van de auto en de impact ervan op het milieu.

Voordat je je auto vervangt, is het daarom belangrijk om alle opties zorgvuldig te evalueren. Aan de ene kant is het waar dat de vervangingscultuur tegenwoordig dominant is: we zien dit voor elektronische apparaten, maar het geldt ook voor auto’s. Aan de andere kant kunnen constante aandacht en nauwkeurig onderhoud ervoor zorgen dat zelfs een oudere auto lang meegaat. Aan de andere kant grenst de kwestie ook aan respect voor het milieu en ethiek: de productie van elektrische auto's vereist bijvoorbeeld de winning van edele metalen. En dit is een praktijk die nooit diepgaand wordt onderzocht, maar die vaak wordt uitgevoerd door middel van uitbuiting van mensen en plaatsen.

Wat zijn de milieuvriendelijke alternatieven voor auto's?

Wat zijn de milieuvriendelijke alternatieven voor auto's?

Freepik

Er zijn verschillende groenere alternatieven voor het kopen van een nieuwe auto. Allereerst, als je de auto die je al hebt moet vervangen, is het kiezen van een gebruikte auto met een grotere efficiëntie ook een optie om te overwegen. Bovendien zijn, afhankelijk van je behoeften, de belangrijkste ecologische alternatieven voor auto's:

  • fietsen, zonder uitstoot en zonder de noodzaak van fossiele brandstoffen;
  • elektrische step, die bovendien weinig parkeerruimte nodig hebben;
  • elektrische fiets, een uitstekende oplossing voor iets langere afstanden en beklimmingen;
  • openbaar vervoer, dat duurzaam wordt in de mate dat het de noodzaak van een eigen auto vermijdt;
  • wandelen, waar mogelijk, wat ook gezond is.

Voor elektrische steppen en fietsen moet echter wel een afweging worden gemaakt, afgezien van de aanbevelingen over het gebruik ervan op de weg. Deze twee voertuigen worden ook aangedreven door batterijen, waarvan de productie en verwijdering een zekere impact op het milieu met zich meebrengen. De CO2-uitstoot is in ieder geval aanzienlijk lager dan die van een auto, wat hem duurzamer maakt. Maar kies altijd met zorg.

Advertisement