Een team van studenten presenteert de eerste stacaravan op zonne-energie: deze heeft een autonomie van 730 km - Curioctopus.nl
x
Een team van studenten presenteert de…
Kun jij de vlinder in het zonnebloemveld vinden? Test jezelf met een bijzondere visuele puzzel Hij plant 40 jaar lang elke dag een boom: nu heeft hij een weelderig bos van 550 hectare gecreëerd

Een team van studenten presenteert de eerste stacaravan op zonne-energie: deze heeft een autonomie van 730 km

23 September 2021 • Door Janine
1.702
Advertisement

Duurzame mobiliteit is een realiteit die in alle opzichten deel uitmaakt van ons heden en deel zal uitmaken van onze toekomst. Het ontwerpen en produceren van voertuigen met een lage milieu-impact is een echte uitdaging, die moed, briljante ideeën en een zo breed mogelijke toepassing vereist, zodat verplaatsen zonder te vervuilen en zonder al te veel te wegen op de hulpbronnen van de planeet binnen ieders bereik kan komen, en in elke context.

En als we het hierover hebben, bedoelen we natuurlijk ook het project van voertuigen die zijn ontworpen voor specifieke taken, net zoals het exemplaar dat we je gaan presenteren. Waar hebben we het over? Over een revolutionaire stacaravan ontworpen door een team van studenten van de Technische Universiteit Eindhoven, de eerste ter wereld die volledig op zonne-energie draait. Als je ernaar kijkt realiseer je je meteen dat het op zijn zachtst gezegd een futuristisch voertuig is, maar met praktische implicaties die de manier waarop veel mensen op vakantie gaan kunnen veranderen.

Het heet Stella Vita, en de naam is zeker niet toevallig gekozen. Dit voertuig wordt in feite in alle opzichten aangedreven door de energie van de zon.

Als je ernaar kijkt, is het onmogelijk om de grote zonnepanelen op het dak niet op te merken. Daardoor kan dit huis op wielen niet alleen voldoende energie opwekken om van de ene plaats naar de andere te gaan, maar ook om alle accessoires aan boord te bedienen.

Dus vergeet de klassieke campers, caravans of stacaravans: Stella Vita kan alles doen wat je nodig hebt, en dat zonder het milieu te schaden, maar met behulp van een vitale, primaire en altijd beschikbare bron zoals het licht van de zon.

Advertisement

Koken, warm water, elektrische apparaten en huishoudelijke apparaten van stroom voorzien: de gebruiker die aan boord van deze bijzondere caravan stapt, kan bewust kiezen hoe en hoeveel hij het vermogen gebruikt dat de panelen beschikbaar stellen, dankzij een uitgekiend systeem dat de resterende energie toont en de verschillende mogelijkheden die daarbij aanwezig zijn.

En de autonomie? Voor een voertuig als dit is het normaal om jezelf zo'n vraag te stellen. Stella Vita kan volgens het ontwerpteam tot 730 km reizen op een zonnige dag en tot 600 km als de lucht bewolkt is.

Bij stilstand kan de camper het oppervlak van zijn zonnepanelen, die "als vleugels" openen, verdubbelen en op deze manier de batterijen sneller opladen, waardoor ook de beschikbare interne ruimte voor de inzittenden toeneemt. Voor een volledige oplading, opnieuw volgens wat wordt gerapporteerd, is ongeveer 2 dagen zonneschijn nodig.

Kortom: een middel, gepresenteerd door de Eindhovense studenten, dat echt de toekomst van duurzaam reizen lijkt te vertegenwoordigen. Stella Vita is al getest op lange reizen en ondanks enkele kleine aanvankelijke problemen was de ervaring veelbelovend.

Wat vind jij van deze stacaravan op zonne-energie?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt