Onderzoek naar migraine legt de basis voor nieuwe therapieën: dit is wat de wetenschap heeft ontdekt

Janine image
door Janine

01 November 2023

Onderzoek naar migraine legt de basis voor nieuwe therapieën: dit is wat de wetenschap heeft ontdekt
Advertisement

Migraine is een aandoening die veel mensen treft en belemmerend kan worden, maar de wetenschap heeft genetische varianten geïdentificeerd onder degenen die eraan lijden, wat de basis vormt voor nieuwe oplossingen voor deze vervelende aandoening.

Advertisement

Wat is migraine: symptomen en triggers

Wat is migraine: symptomen en triggers

Pexels

Als je weleens last hebt gehad van migraine, weet je hoe vervelend deze vorm van hoofdpijn kan zijn. Het wordt gekenmerkt door periodiek kloppende pijn aan de zijkant van het hoofd en kan in intensiteit variëren van mild tot ernstig. De pijn die je voelt, wordt veroorzaakt door de activering van zenuwvezels in de wanden van de hersenbloedvaten die door de hersenvliezen lopen. Als een migraineaanval onbehandeld blijft, kan deze vier uur tot drie volledige dagen duren. Bijbehorende symptomen zijn onder meer een verhoogde gevoeligheid voor lichtbronnen, geuren en geluiden en kunnen ook gepaard gaan met misselijkheid en braken.

Lichamelijke activiteit en beweging kunnen pijnlijke aanvallen verergeren, die meestal in de ochtend of rond stressvolle periodes optreden.

Na een migraine-episode is het normaal dat je je zwak en uitgeput voelt, maar het is belangrijk om rekening te houden met de mogelijke factoren die het veroorzaken, waaronder plotselinge klimaatveranderingen, zeer sterke geuren, intense emoties, te veel of te weinig slapen, plotselinge geluiden, lage bloedsuikerspiegel, roken, weinig eten gedurende de dag, hormonale veranderingen en angst.

Er zijn twee soorten migraine:

  • Met aura, waarvan de symptomen tot een uur van tevoren kunnen optreden en waarbij sprake kan zijn van tijdelijk gedeeltelijk of totaal verlies van het gezichtsvermogen, zelfs zonder hoofdpijn.
  • Zonder aura, wat de meest voorkomende vorm is en zonder waarschuwing met hoofdpijn gepaard gaat, meestal aan slechts één kant van het hoofd.

Advertisement

Mogelijke nieuwe behandelingen voor migraine: de studie

Mogelijke nieuwe behandelingen voor migraine: de studie

Pexels

Aanvallen hebben gewoonlijk een voorafgaande fase, waarin de symptomen 24 uur vóór de episode worden gevoeld, waaronder verhoogde eetlust, stemmingswisselingen zonder duidelijke reden, vermoeidheid en het vasthouden van vocht. Vervolgens komt het vaak voor om vlak voor of tijdens de migraine felle of flitslichten op te merken die zweten veroorzaken, samen met spierzwakte. De hoofdpijn ontstaat geleidelijk, neemt langzaam in intensiteit toe en na een episode voelt men zich over het algemeen urenlang verward en uitgeput.

Er is veel bekend over deze aandoening, maar een nieuwe studie had tot doel zich te concentreren op de genetica van migraine om nieuwe behandelingsopties te ontwikkelen. Het onderzoek, uitgevoerd door deCODE Genetics, gevestigd in Reykjavik, IJsland, onderzocht meer dan 1,3 miljoen migrainepatiënten. Het team van wetenschappers observeerde de sequentie varianten in de genen van de deelnemers die verband houden met de twee soorten migraine, en kwam tot een conclusie: de gegevens die naar voren kwamen bevestigen dat sommige genen beide soorten aandoeningen op een verschillende manier beïnvloeden en dit kan bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe therapeutische benaderingen. De beschikbare behandelingen zijn in feite niet in alle gevallen effectief; deze vertegenwoordigen ongeveer 20% van de volwassen bevolking.

Uit het onderzoek kwamen associaties naar voren met 44 varianten, waarvan er twaalf nieuw zijn. In het bijzonder zijn drie zeldzame genetische varianten in verband gebracht met pathologieën die ten grondslag liggen aan de verschillende soorten migraine. De variant van het PRRT2-gen kan bijvoorbeeld leiden tot een hoog risico op migraine met aura en het ontwikkelen van epilepsie, terwijl in het SCN11A-gen, dat vooral betrokken is bij waargenomen pijn, zeldzame varianten kunnen beschermen tegen de intensiteit van de hoofdpijn. Ook een zeldzame variant van het KCNK5-gen beschermt tegen zowel ernstige migraine als hersenaneurysma's, wat een gemeenschappelijk pad tussen de twee pathologieën benadrukt. Kari Stefansson, CEO van deCODE genetics, zei: “Wat onze studie uniek maakt, is dat het grote datasets bevat van gesequenced individuen die de detectie mogelijk maken van zeldzame varianten die beschermen tegen migraine, wat mogelijk een weg opent voor de ontwikkeling van nieuwe farmacologische doelwitten.”

Remedies tegen migraine en preventie

Remedies tegen migraine en preventie

Freepik

Het onderzoek legt dus de basis voor verdere behandelingsopties, maar welke remedies zijn er momenteel beschikbaar om het te bestrijden? Mogelijke oplossingen zijn gericht op het verlichten van de symptomen en het voorkomen van episoden:

  • Sluit je ogen in een kamer zonder licht en geluid
  • Drink veel water om uitdroging en het ontstaan ​​van hoofdpijn tegen te gaan
  • Plaats een koele handdoek of ijspak op je voorhoofd, zijkant van je hoofd of nek
  • Drink kleine doses cafeïne, dit kan de symptomen helpen tegengaan die gepaard gaan met het optreden van pijn
  • Beweeg wanneer je fit bent, dus niet tijdens een aanhoudende aanval. Door te trainen maakt het lichaam endorfines vrij, die pijn tegengaan, stress verminderen en de slaap bevorderen. Yoga is bijzonder geschikt.
  • Slaap elke nacht acht uur, ga elke dag op dezelfde tijd slapen en sta ook op dezelfde tijd op
  • Vermijd voedingsmiddelen die hoofdpijn kunnen veroorzaken, zoals gezouten vlees, oude kazen en rode wijn, maar sla geen maaltijden over.
  • Essentiële oliën: de aromatische verbindingen in deze producten kunnen voor therapeutische doeleinden worden gebruikt. Menthol, eucalyptus en lavendel zijn geïndiceerd voor hoofdpijn, masseer een paar druppels op polsen en slapen.

Heb jij ooit last gehad van migraine?

Advertisement