Eerste stabiele woningen op de maan die voor iedereen toegankelijk zijn: NASA's project voor 2040

Janine image
door Janine

02 November 2023

Eerste stabiele woningen op de maan die voor iedereen toegankelijk zijn: NASA's project voor 2040
Advertisement

Op de maan wonen? Misschien is dit niet zo'n verre realiteit. Een nieuw rapport van NASA informeert ons dat deze mogelijkheid veel eerder werkelijkheid zou kunnen worden dan we ons hadden kunnen voorstellen. Laten we er meer over te weten komen.

Advertisement

Wonen op de maan, een droom die werkelijkheid kan worden

Wonen op de maan, een droom die werkelijkheid kan worden

NASA Neil A. Armstrong/Wikimedia commons - Public domain

Op de maan kunnen leven is een droom die de mensheid misschien altijd heeft nagejaagd, maar die stuitte op de grenzen van een realiteit die nog niet klaar is om zo’n grote stap te zetten. Film en verbeelding hebben dit ogenschijnlijk onhaalbare scenario nagebootst, waarbij mensen op onze satelliet willen landen en stabiele huizen willen bouwen, een soort tweede huis of toevluchtsoord voor onze planeet die in gevaar is. We weten dat de mens voor het laatst in 1972 op de maan was en e sindsdien nooit meer is teruggekeerd. Sinds de laatste landing van Eugene Cernan is er, samen met de rest van de bemanning, geen menselijke missie uitgevoerd en om deze reden is het nogal moeilijk voor te stellen dat we tijdens ons leven überhaupt op de satelliet zouden kunnen verblijven.

Hoe kun je bovendien omgaan met de verschillende zwaartekrachten en er daadwerkelijk in huizen kunnen leven? Dit is een uitdaging die NASA niet alleen wil aangaan, maar ook heeft verklaard in de nabije toekomst te willen overwinnen. Dat klopt: blijkbaar is de eerste maanbewoning gepland en is het project gefinancierd voor 60 miljoen dollar, maar het zal niet uitsluitend voor astronauten bedoeld zijn.

Advertisement

Maanwoningen gebouwd met 3D-printer

🌕🏠 NASA Aims to Construct Houses for Astronauts and Civilians on Moon by 2024 ▪️ $60 million contract awarded to ICON...

Pubblicato da WE News English su Venerdì 6 ottobre 2023

NASA heeft aangekondigd dat het een buitengewone ervaring zal zijn voor degenen die het zullen kunnen meemaken. Door het project toe te vertrouwen aan een baanbrekend bouwbedrijf, wordt geschat dat het eerste maanhuis in 2040 klaar zal zijn. Om het huis te bouwen zal een vooruitstrevende strategie worden gebruikt, waarbij een gigantische 3D-printer naar de satelliet wordt gestuurd, die maanbeton, gemaakt van stof en stenen, zal gebruiken om de fundering van het huis te vormen. Dankzij samenwerking met particuliere instanties en academies concentreert NASA zich op het ontwerp van de belangrijkste onderdelen zoals vloeren, deuren en meubilair van dit eerste bouwwerk op de maan. En dat niet alleen: het project omvat ook de bouw van een basis op Mars.

Hoewel het nog in de kinderschoenen staat en in een voorbereidende fase bevindt, zou deze de komende jaren een aanzienlijke versnelling moeten ondergaan om binnenkort daadwerkelijk werkelijkheid te worden. Het huis zal niet alleen openstaan ​​voor astronauten, maar ook voor burgers die dit uitzonderlijke avontuur willen beleven. Eventuele "prijzen" zijn nog niet bekend, in ieder geval zal de ervaring mogelijk zelfs toegankelijk zijn voor degenen die niet tot deze sector behoren. Het contract met NASA werd binnengehaald door ICON, een bedrijf dat expert is in 3D-printen, gevestigd in Austin, Texas, VS, dat gebruik maakt van een innovatief systeem genaamd The Vulcan. Het bedrijf bouwt huizen met behulp van een mengsel van cement, water en zand, vergelijkbaar met een zeer dikke inkt, die door de printer wordt verwerkt. De verschillende onderdelen, zoals daken en wanden, worden individueel geprint en later gemonteerd. Met dit systeem kunnen woningen in slechts twee dagen worden opgeleverd.

Eerste huizen op de maan, de fasen van NASA's project voor 2040

Eerste huizen op de maan, de fasen van NASA's project voor 2040

AI Generated - Psycode

Sinds de start van de activiteit in 2018 heeft ICON meer dan honderd huizen in Austin geprint, wat de aandacht trok als mogelijke oplossing voor het huisvestingsprobleem in de VS en de belangstelling van NASA voor het realiseren van het ambitieuze project. Raymond Clinton, adjunct-directeur van de afdeling wetenschap en technologie van het Marshall Space Flight Center van NASA, zei op 71-jarige leeftijd: “Ik wou dat ik er was om het te zien. Als we het hebben over duurzame menselijke aanwezigheid, betekent dit voor mij dat we een maannederzetting hebben en dat er voortdurend mensen op de maan wonen en werken. Hoe het zal zijn, hangt alleen af ​​van de verbeeldingskracht van ondernemers." Voordat de 3D-printer naar de maan wordt gestuurd, zal NASA de landingsgebieden voor de raketten moeten bepalen, wat zal moeten plaatsvinden in een gebied ver van huizen om ze niet bloot te stellen aan opstijgend maanstof. Jason Ballard, CEO en mede-oprichter van ICON, zei: “Om het paradigma van ruimteverkenning te verschuiven van ‘heen en terug’ naar ‘daar om te blijven’, zullen we systemen nodig hebben die robuust en veerkrachtig zijn en in grote lijnen in staat zijn om de lokale hulpbronnen van de maan en andere planetaire lichamen te benutten."

De tijden voor het voltooien van het project hangen daarom vooral af van de identificatie van de gebieden voor de landing van de raketten. De fasen van het project omvatten het tweede deel van de missie Artemis naar de maan, met het sturen van astronauten in de baan van de satelliet, en de Artemis 3-missie, die zal plaatsvinden in 2025 of 2026, met de landing van de astronauten op de Maan. Deze stappen zullen van fundamenteel belang zijn voor het creëren van bewoonbare huizen, maar ICON heeft de noodzaak bekendgemaakt om infrastructuren uit te rusten met antistralingssystemen die micrometeorieten en thermische omstandigheden kunnen overleven. Tim Alatorre, operationeel directeur van Orbital Assembly Corp, verzekerde dat "voor de gemiddelde persoon het verblijf in de ruimte een sciencefiction-droomervaring zal zijn. We willen er een bestemming van maken die mensen kunnen bezoeken, met vertrouwde elementen door de aanwezigheid van zwaartekracht."

Zou jij deze ervaring willen beleven?

Advertisement