Moeten we echt acht uur per nacht slapen? Volgens een onderzoek is dit niet zo

Janine image
door Janine

06 November 2023

Moeten we echt acht uur per nacht slapen? Volgens een onderzoek is dit niet zo
Advertisement

De wijdverbreide “regel” met betrekking tot slaap is dat je ongeveer acht uur per nacht moet kunnen slapen. Een onderzoek ontkracht deze overtuiging echter en legt ons uit dat dit in werkelijkheid niet echt het geval is. Laten we er meer over te weten komen.

Advertisement

Wat gebeurt er als we niet genoeg slapen?

Wat gebeurt er als we niet genoeg slapen?

Pexels

Hoe vaak hebben we niet gehoord dat minstens acht uur slapen per nacht essentieel is voor onze gezondheid en het goed functioneren van onze hersenen? Dit is aangenomen en aanbevolen als een universele standaard, oftewel zonder onderscheid van toepassing op ieder mens, maar het is misschien niet het juiste om te doen. Je zult je ongetwijfeld hebben gerealiseerd dat, als je niet genoeg slaapt, de psychofysische gevolgen de volgende dag vrij duidelijk zijn: je vindt het niet alleen moeilijker dan normaal om uit bed te komen, maar ook om je “voor te bereiden” om de taken die je gedurende de dag te wachten staan, te kunnen starten, uitvoeren en voltooien. Kortetermijneffecten van slechte nachtrust kunnen zijn:

  • Slaperigheid: het is onvermijdelijk dat je je overdag moe en slaperig voelt
  • Geheugen: het vermogen om na te denken, informatie te verwerken, op te slaan en te onthouden kan ook worden aangetast
  • Reactiviteit: de helderheid en alertheid kunnen afnemen, zelfs als je één of twee uur minder slaapt dan nodig is
  • Stress: gebrek aan voldoende slaap kan ervoor zorgen dat je je nerveus en opvliegend voelt. De afgifte van cortisol, het stresshormoon, kan ook de productie van collageen verminderen en het ontstaan ​​van rimpels bevorderen.
  • Wallen en donkere kringen: slaapgebrek kan leiden tot het vasthouden van vocht

Bovendien kan verminderde slaap zich op de lange termijn vertalen in veel ernstiger gezondheidsproblemen, zowel fysiek als mentaal. De hoeveelheid tijd die je aan slapen besteedt, kan echter volledig subjectief zijn: een onderzoek heeft in feite benadrukt dat de standaard acht uur nachtrust misschien niet de universele regel is die je moet volgen.

Advertisement

Minder dan acht uur per nacht slapen heeft mogelijk geen negatieve effecten op de hersenen: het onderzoek

Minder dan acht uur per nacht slapen heeft mogelijk geen negatieve effecten op de hersenen: het onderzoek

Pixabay

Onderzoek heeft twijfel doen rijzen over het idee dat we, om overdag goed te kunnen functioneren, absoluut acht uur per nacht moeten slapen: volgens het onderzoek kunnen onze hersenen, zelfs zonder deze tijden te respecteren, gezond blijven en ons in staat stellen ons op de juiste manier actief te voelen. Dit gaat uiteraard in tegen de algemeen aanvaarde opvattingen, maar toch kan dat het geval zijn. Volgens onderzoekers zijn de uren die we nodig hebben om te slapen in feite individueel en niet voor iedereen hetzelfde, maar bepaald door genetica: net zoals ons DNA bepaalt welke kleur onze ogen en haar hebben, hoe lang we zijn en wat onze constitutie is, bepaalt het op dezelfde manier de hoeveelheid slaap die we nodig hebben om ons goed te voelen.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het niet krijgen van voldoende slaap op de lange termijn het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer zou vergroten en de omvang van onze hersenen zou verkleinen. Deze gegevens zijn alarmerend, omdat veel mensen vanwege werk, persoonlijke redenen of slaapstoornissen veel minder kunnen slapen dan de vastgestelde acht uur. De wetenschap wilde daarom het geconsolideerde idee ter discussie stellen volgens welke dit de standaardtijd is om aan slaap te besteden. De studie heeft de rollen omgedraaid en levert beslist andere resultaten op: slechte nachtrust zou niet zo schadelijk zijn voor de gezondheid van onze hersenen. Maar hoeveel moeten we dan slapen?

De uren slaap die je nodig hebt, zijn afhankelijk van de genetica: luister naar je lichaam

De uren slaap die je nodig hebt, zijn afhankelijk van de genetica: luister naar je lichaam

Freepik

De hoeveelheid tijd die je moet slapen is de hoeveelheid tijd die ervoor zorgt dat je je gefocust, actief en vol energie voelt als je wakker wordt: sommige mensen, naar schatting 13,5%, moeten mogelijk meer dan negen uur per nacht slapen om zich echt uitgerust te voelen. Het onderzoeksteam van de Universiteit van Ottawa, Canada, heeft vastgesteld dat er geen vaststaande hoeveelheid bestaat over de slaap die nodig is om de gezondheid van onze hersenen te behouden, die ook wordt bepaald door de kwaliteit van de rust en eventuele onderbrekingen: dit betekent uiteraard niet dat slaap niet belangrijk is, maar dat individuele behoeften sterk kunnen verschillen en dat de correlatie met Alzheimer nader onderzoek vereist.

Uiteindelijk is het advies van de wetenschappers om naar je lichaam te luisteren om je persoonlijke behoeften te begrijpen, of het nu gaat om vier, zeven, acht of negen uur slaap per nacht. Als we eenmaal het voor ons geschikte bioritme hebben bepaald, kunnen we de gevestigde conventies vergeten, zonder onszelf te dwingen deze te respecteren. Ook dr. Daniel Lieberman van de Harvard Universiteit vindt dat de standaard acht uur slaap wordt overschat: "Het idee dat acht uur slaap noodzakelijk is, bestaat al heel lang, praktisch sinds de industriële revolutie." De professor stelt echter ook een universele tijd vast, waarbij hij stelt dat “het met mensen beter gaat als ze zeven uur slapen."

Hoeveel uur nachtrust heb jij nodig om je fit te voelen?

Advertisement