Planten "schreeuwen” als ze te droog zijn, maar je hoort het niet

Janine image
door Janine

11 November 2023

Planten "schreeuwen” als ze te droog zijn, maar je hoort het niet
Advertisement

Volgens een stadslegende weten planten met elkaar te communiceren, vooral als ze aan stress worden blootgesteld of op het punt staan ​​te sterven. Er zou een kern van waarheid achter deze overtuiging kunnen zitten. In feite heeft het recente onderzoek, uitgevoerd door een team van Israëlische onderzoekers, een fascinerend fenomeen aangetoond: planten communiceren onder stress. Maar niet zoals wij denken.

Advertisement

Planten maken geluiden: de buitengewone ontdekking

Planten maken geluiden: de buitengewone ontdekking

pixahive.com

Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv voerden een reeks experimenten uit om te begrijpen hoe tomaten- en tabaksplanten reageren op stress. Als ze worden afgesneden of uitgedroogd, laten deze planten een echte kreet horen, een reactie op stress. Dit zijn geluiden die alleen met ultrasone microfoons te horen zijn, en die een hogere frequentie en intensiteit hebben dan wanneer de planten niet onder stress staan. In dit soort omstandigheden communiceren planten dus daadwerkelijk, zelfs als we ze niet kunnen horen. Lilach Hadany, bioloog en evolutietheoreticus aan de Universiteit van Tel Aviv, legt uit:

Ook in een stil veld zijn er in werkelijkheid geluiden die we niet horen, en die geluiden dragen informatie over. Er zijn dieren die deze geluiden kunnen horen, dus er is een kans dat er veel akoestische interactie plaatsvindt. Planten hebben voortdurend interactie met insecten en andere dieren, en veel van deze organismen gebruiken geluid om te communiceren, dus het zou niet optimaal zijn als planten geen geluid gebruiken.

Advertisement

Ultrageluiden van planten: waarom communiceren ze zo?

Ultrageluiden van planten: waarom communiceren ze zo?

Aaron Smiley/Wikimedia - Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5

De auteurs van het onderzoek leggen uit hoe het al langer bekend is dat planten onder stress specifieke veranderingen vertonen. Veranderingen in kleur, geur en vorm zijn bekende symptomen, waar nu de productie van ultrageluiden aan wordt toegevoegd. Maar wat is de betekenis van deze vorm van communicatie? Volgens onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv kunnen deze geluidsemissies een impact hebben op het leven in de omgeving. Ultrasoon geluid kan bijvoorbeeld worden gehoord door bestuivende insecten of andere dieren om hun kansen op overleving of voortplanting te maximaliseren. Als planten dit communicatiesysteem ontwikkelden, moet er een evolutionair voordeel zijn geweest. Vanuit ons oogpunt zou het bestuderen van de ultrageluiden van planten ons echter in staat kunnen stellen beter te begrijpen hoe ze communiceren en vooral wat ze tegen elkaar zeggen.

Hoe communiceren planten?

Hoe communiceren planten?

Pexels

Uit wat we tot nu toe hebben gezien, is het duidelijk dat de communicatie tussen planten anders is dan die van dieren. Naast het ultrageluid dat wordt uitgezonden onder stressomstandigheden, communiceren planten ook via chemische, elektrische of mechanische signalen. Bladeren detecteren bijvoorbeeld veranderingen in de lichtomstandigheden, terwijl wortels de juiste chemische omstandigheden monitoren, enzovoort. Op dezelfde manier reizen elektrische signalen met chemicaliën mee, waardoor planten hun reacties op stress kunnen coördineren. Tijdens een droogte kunnen de wortels de bladeren vertellen om de transpiratie te verminderen. Om nog maar te zwijgen van chemische substanties zoals hormonen, waarschijnlijk de belangrijkste vorm van communicatie in planten.

Concluderend: onderzoek naar ultrageluid geproduceerd door planten is een punt van aankomst, maar het opent ook een nieuw hoofdstuk van onderzoek, hypothesen en studies. Dit is een nieuw onderzoeksgebied waarvan de implicaties zich op de lange termijn uitstrekken, van gewasbescherming tot klimaatverandering. En wie weet kunnen we in de toekomst zelfs met planten communiceren en begrijpen of ze reageren.

Advertisement