Hoe werden mensen wakker vóór de uitvinding van de wekker?

Janine image
door Janine

10 November 2023

Hoe werden mensen wakker vóór de uitvinding van de wekker?
Advertisement

Tegenwoordig kunnen we ons onmogelijk voorstellen dat we op tijd wakker zouden kunnen worden om naar het werk te gaan zonder de hulp van een wekker, maar hoe deden mensen dat vóór de uitvinding ervan? Laten we eens kijken welke methoden werden gebruikt om op het juiste moment op te staan.

Advertisement

Geschiedenis van de wekker: de eerste uitvindingen

Geschiedenis van de wekker: de eerste uitvindingen

Pixabay

Stel je voor dat je niet langer een wekker bij de hand hebt, maar op een bepaalde tijd moet opstaan ​​om de taken van de dag uit te voeren. Ja, het lijkt onmogelijk, maar ooit bestond dit zeer nuttige hulpmiddel niet. Heb je je ooit afgevraagd hoe onze voorouders op een bepaalde tijd wakker werden? Wekkers zijn niet altijd de bondgenoten geweest – hoewel weinig gewaardeerd – van ons ontwaken waardoor stiptheid gegarandeerd wordt. De eerste versie van de wekker dateert uit het jaar 725, toen de wiskundige, ingenieur, boeddhistische monnik en astronoom Yi Xing werd gevraagd een betere versie van de Chinese kalenders te maken. De man deed nog veel meer en creëerde een astronomische klok die hij "door water aangedreven bolvormige kaart van de hemel" noemde, die naast de tijd ook de afstand tot sterren en planeten kon meten. Dit is de oorsprong van de wekker, ook al gebruikte Plato al in de 4e eeuw de waterklok om bij zonsopgang op te staan.

In 1787 ontwierp de Amerikaan Levi Hutchins een persoonlijk alarmapparaat om om vier uur 's ochtends wakker te worden, maar besloot er geen patent op te nemen, terwijl de eerste gepatenteerde verstelbare wekker dateert uit 1847, gemaakt door de Fransman Antoine Redier. Op deze manier kon men persoonlijk beslissen hoe laat hij wakker moest worden, maar de creatie ervan verspreidde zich alleen naar Europa. In Amerika was het Seth E. Thomas die in 1876 een bedrijf oprichtte voor de massaproductie van wekkers, tot hun wereldwijde gebruik in de jaren twintig. De Eerste Wereldoorlog heeft de productie van wekkers stopgezet, maar ze zijn tot op de dag van vandaag doorgegaan, waarbij we zelfs op onze smartphones kunnen vertrouwen om de tijd in te stellen die we willen (of nodig hebben) om onze slaap te onderbreken. Sinds de Tweede Wereldoorlog hebben wekkers steeds vooruitstrevender vormen en functies aangenomen, ook al worden ze tegenwoordig steeds meer verdrongen door technologische apparaten. Hoewel velen van ons het gebruik ervan hebben opgegeven, vraagt ​​men zich daarom af: hoe werd de ontwaaktijd vastgesteld vóór deze revolutionaire uitvinding?

Advertisement

Hier zie je hoe het vóór de wekker werd gedaan

Hier zie je hoe het vóór de wekker werd gedaan

Pexels

Er waren verschillende manieren, die we tegenwoordig negeren, om op tijd uit bed te kunnen komen vóór de uitvinding van de wekker:

Water drinken: deze methode, wijdverbreid onder indianen, hield in dat er voldoende water werd gedronken om wakker te worden door de noodzaak om te plassen. Uiteraard moest de juiste en voldoende dosis worden berekend om op het noodzakelijke moment in te grijpen, om te vroeg of te laat wakker worden te voorkomen.

Kloppers: deze truc was vooral populair in Ierland en Engeland en werd toegepast vanaf 1760 tot de uitvinding van wekkers die voor iedereen toegankelijk waren, rond de jaren vijftig. Het was een hele klus: met behulp van een lange stok, waarvan aan het uiteinde een knop was vastgebonden, die een soort hamer vormde, sloeg de verantwoordelijke persoon tegen het slaapkamerraam van de klant die om de dienst had gevraagd, totdat hij wakker werd, vaak tegen betaling.

Interne klok: Bij gebrek aan een extern apparaat moesten mensen vertrouwen op de interne klok. Het circadiaan ritme werd doorgaans geregeld door de afwisseling van licht en donker, zodat veel slaapkamers tijdens de constructie van gebouwen naar het oosten waren gepositioneerd, zodat ze zouden worden getroffen door het zonlicht van de dageraad en tot het ontwaken van de bewoners zouden leiden.

Andere methoden die werden gebruikt vóór de uitvinding van de wekker

Andere methoden die werden gebruikt vóór de uitvinding van de wekker

Pixabay

  • Natuurgeluiden: veel van onze voorouders vertrouwden op het ontwaken van dieren en de natuur, omdat huizen niet geluiddicht waren. Zo fungeerde het loeien van de koeien en het kraaien van de hanen als een wekker uit vervlogen tijden.
  • Kerkklokken: het was een methode van religieus ontwaken, wijdverbreid tijdens de eerste christelijke samenlevingen. Om gelovigen op te roepen tot het ochtendgebed luidden in de dorpen klokken om hen op tijd wakker te maken om naar de kerk te gaan.
  • Wateruurwerk: het was een soort waterklok, zoals we al zeiden, al gebruikt door Plato. Na het gieten van het water werd een gewicht opgetild dat geluiden produceerde om te waarschuwen voor de verstreken tijd en ook erg handig was als wekker.
  • Pinklok: Taqi al-Din Muhammad ibn Ma'ruf maakte in 1555 enkele mechanische wekkers, waaronder een die op de gewenste tijd kon worden ingesteld. Het was de pinklok, bestaande uit een wijzerplaat compleet met gaten, waarin een pin werd gestoken die op een vooraf vastgesteld moment op een metalen platform viel en het geluid produceerde dat nodig was om de eigenaar wakker te maken.

Kende jij deze eeuwenoude strategieën om op tijd op te staan ​​vóór de uitvinding van de wekker? Wat zou je doen als je wakker moest worden en je niet over de moderne hulpmiddelen beschikt?

Advertisement