Waarom hebben we de hik? Triggerende factoren en nuttige strategieën om er snel vanaf te komen

Janine image
door Janine

09 November 2023

Waarom hebben we de hik? Triggerende factoren en nuttige strategieën om er snel vanaf te komen
Advertisement

De hik hebben, vooral als deze aanhoudt, kan erg vervelend zijn. Maar wat veroorzaakt dit merkwaardige fysiologische mechanisme en hoe kunnen we er snel vanaf komen? Laten we het samen uitzoeken.

Advertisement

Waarom krijgen we de hik? De mogelijke oorzaken

Waarom krijgen we de hik? De mogelijke oorzaken

Pixabay

De hik kan op de meest verschillende tijdstippen voorkomen en ons in verlegenheid brengen als het ons op ongelegen momenten overkomt, zoals sociale gelegenheden of werkgelegenheden waarbij het essentieel is om een ​​bepaalde formaliteit te handhaven. Het is in feite een onvrijwillig geluid dat wordt gegenereerd door een spasme van het middenrif, de spierlaag die zich onder de longen bevindt en die ons, samen met de tussenribspieren, in staat stelt te ademen. Wanneer de spasmen optreden, houden deze spieren lucht vast in de longen en deze te plotselinge inademing leidt tot de abrupte sluiting van het strotklepje, een kraakbeenklepje bedekt met slijmvlies dat zich boven de luchtpijp sluit om te voorkomen dat we vloeistoffen, voedsel en speeksel inademen, waardoor de beroemde "hik” ontstaat die we allemaal kennen.

In normale gevallen verdwijnt de hik spontaan binnen een paar minuten, maar als het aanhoudt kan dit een teken zijn van onderliggende oorzaken die onderzocht moeten worden. Hoe het ook zij, de hik wordt veroorzaakt door de stimulatie van de nervus vagus, die de onwillekeurige functies van het lichaam reguleert, en van de middenrifzenuwen, die de spieractiviteit van het middenrif controleren. De redenen voor dit fenomeen zijn vaak onbekend, maar sommige aanleidingen kunnen het roken van sigaretten, de consumptie van alcohol, koolzuurhoudende dranken, gekruid of warm voedsel, te snel eten, onaangename geuren, vermoeidheid, angst of zwangerschap zijn.

Als de hik je echter ongemak bezorgt, zijn er enkele trucs en oplossingen om er sneller vanaf te komen.

Advertisement

Strategieën tegen de hik: veel gebruikte remedies

Strategieën tegen de hik: veel gebruikte remedies

Pexels

Er zijn verschillende strategieën om de hik te voorkomen en ervoor te zorgen dat het zo snel mogelijk verdwijnt. Sommige zijn gebruikelijk en bekend en je zult er zeker van gehoord hebben, terwijl andere je te hulp schieten zonder dat je het je zelfs maar kunt voorstellen:

Diep ademhalen: we weten het, deze techniek is de eerste waar we aan denken, net als je adem inhouden of in een papieren zak ademen. Het beheersen van je ademhaling is de eerste methode die in je opkomt om de hik onder controle te houden, maar je kunt ook proberen...

  • heel langzaam een ​​glas warm water met wat honing te drinken
  • verse gember of een lepel suiker te eten
  • in een citroen bijten en het sap opdrinken
  • gorgelen
  • schrikken, misschien door iemand die "boe!" zegt.

Hoewel wordt aangenomen dat remedies die niets met de ademhaling te maken hebben nuttig zijn, is er echter geen wetenschappelijk bewijs dat de effectiviteit ervan aantoont. De technieken die het meest als functioneel worden beschouwd voor het elimineren van de hik hebben betrekking op de stimulatie van de nervus vagus.

Remedies om de hik te voorkomen: stimulatie van de nervus vagus

Remedies om de hik te voorkomen: stimulatie van de nervus vagus

Pexels

De meest bewezen methoden om de vervelende hik te stoppen hebben betrekking op vagale stimulatie en omvatten:

  • Valsalva-manoeuvre: adem diep uit en bedek je neus en mond met je handen. Deze methode wordt zelfs gebruikt om sommige hartritmestoornissen te behandelen.
  • Druk op je oogbollen: oefen lichte druk uit met je vingers op je gesloten ogen. Deze techniek wordt al meer dan een eeuw gebruikt en er zijn zelfs speciale instrumenten voor.
  • IJs eten: het eten van een granita of ijsje, zuigen op ijs of bevroren smoothies stimuleert de nervus vagus met mogelijk succes. Vermijd echter onmiddellijk daarna iets warms te eten.
  • Je oren dichtdoen: het veranderen van de druk in je oren kan je helpen van de hik af te komen. Om dit te doen, kun je water drinken met een rietje of een slokje rechtstreeks uit het glas of de fles nemen. Sluit je oren voordat je doorslikt.
  • Tong uit de mond: Bij deze techniek steek je je tong uit en trek je deze met je vingers naar je kin
  • Opkrulde positie: je kunt op je rug liggen en je gebogen knieën naar je borst brengen, ze dicht bij je bovenlichaam brengen, terwijl je ongeveer een minuut met je handen duwt.

Hoe dan ook, als de hik niet vanzelf verdwijnt en langer dan twee dagen aanhoudt, kan de hik chronisch zijn en medische hulp vereisen. 

Kende je deze remedies om er vanaf te komen?

Advertisement