Degenen die huren, verouderen sneller, meer dan rokers en werklozen: het oordeel van de wetenschap

Janine image
door Janine

09 November 2023

Degenen die huren, verouderen sneller, meer dan rokers en werklozen: het oordeel van de wetenschap
Advertisement

Een huis huren is een belangrijk moment, maar kan volgens de wetenschap tot zeer negatieve effecten leiden, zoals stress en vroegtijdige veroudering. Dit is waarom en wat de studie in dit verband heeft gevonden.

Advertisement

Stress: ook huren behoort tot de oorzaken

Stress: ook huren behoort tot de oorzaken

Freepik

Er kunnen veel redenen zijn waarom we ons in het dagelijks leven gestrest kunnen voelen, maar wat we niet wisten is dat een daarvan te maken heeft met huren. Toch wordt het kunnen krijgen van een huis, zelfs als het geen eigendom is, als iets positiefs beschouwd: de verovering van de eigen ruimte, de emancipatie van het gezin en het behoud van de eigen onafhankelijkheid, vooral in de huidige tijd, is niet iets dat je gemakkelijk als vanzelfsprekend kunt beschouwen. We schrijven de oorzaken van stress daarom toe aan andere, meer voor de hand liggende aspecten van het leven, zoals problemen op het werk, moeilijkheden in het economische of privéleven, tot problemen met de gezondheid.

De wetenschap heeft echter ontdekt dat huurder zijn een grote bron van stress is, waardoor je een verhoogd risico loopt op vroegtijdige veroudering. We weten namelijk dat wanneer we onder druk staan, ons lichaam cortisol aanmaakt, het stresshormoon, dat de productie van collageen remt en het ontstaan ​​van rimpels bevordert. Dus waarom moeten huurders opletten en waarop in het bijzonder?

Advertisement

Huren versnelt de veroudering: de studie

Huren versnelt de veroudering: de studie

Freepik

Het in Groot-Brittannië uitgevoerde Australische onderzoek richtte zich op de mate van stress die gepaard gaat met huren bij volwassenen. Volgens onderzoeksresultaten verouderen mensen die geen eigen huis hebben doorgaans sneller dan mensen die werkloos zijn of roken. Wat bij dit proces betrokken is, zijn factoren als het gebrek aan genoeg geld om de huur te betalen, het gedoe van verhuizen, de blootstelling aan milieurisico's van een huis wat geen eigendom is, de potentiële overbezetting en de mogelijke afwezigheid van verwarming. Biologische veroudering is 100% hoger bij huurders dan bij werklozen en 50% hoger dan bij rokers en ex-rokers. In wezen heeft huren daarom “reële en significante gevolgen voor de gezondheid”, zeggen de onderzoekers, die ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van chronische ziekten ontdekten. Dit proces kan echter worden teruggedraaid door "veranderingen in het huisvestingsbeleid door te voeren die de gezondheid kunnen verbeteren".

Het onderzoeksteam concentreerde zich op gegevens verzameld uit de UK Household Longitudinal Study en bloedmonsters van ongeveer 1.500 deelnemers om te kijken naar biomarkers van veroudering, waaronder aspecten als geslacht, opleidingsniveau, nationaliteit, dieet, body mass index, rookgewoonten en economische beschikbaarheid. De bevindingen benadrukten dat aanhoudend onvermogen om de huur te betalen, blootstelling aan huishoudelijke vervuiling of andere giftige omgevingselementen in een huurhuis leiden tot snellere biologische veroudering. Amy Clair, auteur van het onderzoek en onderzoeker bij het Australian Centre for Housing Research, zei dat deze gegevens “het belang aantonen van huisvesting voor de gezondheid en het belang van een veilige en betaalbare plek om te wonen. De huisvestingsomstandigheden kunnen “onder je huid gaan zitten” met reële en aanzienlijke gevolgen voor de gezondheid.” Er lijkt echter een uitzondering te zijn.

Als je huurt, verouder je sneller, maar er is een uitzondering

Als je huurt, verouder je sneller, maar er is een uitzondering

sean dreilinger/Flickr - CC BY-NC-SA 2.0

Hoewel uit het onderzoek blijkt dat huren de veroudering versnelt, lijkt dit niet waar te zijn als het gaat om door de staat gesubsidieerde woningen: degenen die van deze optie profiteerden rapporteerden in feite niet dezelfde biologische gevolgen als mensen die particulier een huis huurden, die ongeveer twee en een halve week meer in de loop van een jaar verouderden.

Bovendien onderzocht een eerdere studie de oorzaken van stress die verband houden met het materiële leven, waarbij een toename werd waargenomen in markers die verband hielden met een verminderde geestelijke gezondheid. Door het verband tussen deze twee aspecten te analyseren, hebben Tom Clark en Andrea Wenham de manier gedocumenteerd waarop de economische sfeer de kenmerken van de geestelijke gezondheid op een zorgwekkende manier beïnvloedt. Kijkend naar twaalf verschillende factoren op het gebied van de geestelijke gezondheid, waaronder slaapstoornissen en sociale problemen, kwam naar voren dat mensen die huren veel meer stress ervaren dan mensen die een huis bezitten. Vooral degenen met weinig spaargeld rapporteerden een aanzienlijk hoger niveau van ongemak dan degenen met meer financiële middelen, waarbij ze verklaarden dat ze hun werk verwaarloosden vanwege stress en zich in sommige gevallen nutteloos voelden.

Volgens de onderzoekers zou elke vorm van hervorming, of deze nu inherent is aan de huurmarkt of aan veranderingen op de werkplek, kunnen leiden tot grotere economische zekerheid en daaropvolgende geestelijke gezondheid. Wat vind je hiervan?

Advertisement