Elke activiteit, ook slapen, is beter dan zitten: een nieuwe studie laat zien dat stilzitten slecht is voor onze gezondheid

Janine image
door Janine

17 November 2023

Elke activiteit, ook slapen, is beter dan zitten: een nieuwe studie laat zien dat stilzitten slecht is voor onze gezondheid
Advertisement

Het is bekend dat te lang zitten gevolgen heeft voor de gezondheid op de lange termijn, maar een nieuwe studie werpt een verontrustend licht op deze gewoonte. Laten we uitzoeken wat precies.

Advertisement

Uit een internationaal onderzoek is gebleken dat zitten schadelijker is voor het hart dan slapen

Uit een internationaal onderzoek is gebleken dat zitten schadelijker is voor het hart dan slapen

Pexels

Te lang zitten gedurende de dag is om een ​​hele reeks redenen niet goed voor de gezondheid, variërend van de wervelkolom tot de spieren en het cardiovasculaire systeem. De negatieve effecten van een te sedentaire levensstijl zijn algemeen bekend – dat zouden ze moeten zijn – maar nieuw onderzoek is tot een zorgwekkende conclusie gekomen: blijkbaar zou slapen en blijven staan ​​zonder te bewegen minder schadelijk zijn dan zitten. Natuurlijk weten degenen die op kantoor werken dat het praktisch onmogelijk is om de stoel te vermijden gedurende de acht uur van de dagelijkse dienst, ook al hebben sommige bedrijven oplossingen aangenomen zoals regelmatige kleine wandelingen en koffiepauzes om het zitten te onderbreken.

Hoewel veel mensen het grootste deel van hun dag in stoelen doorbrengen, heeft het onderzoek, uitgevoerd door een team van internationale onderzoekers van het University of London Colleges, Engeland, en de University of Sydney, Australië, de gevaren van deze praktijk voor de gezondheid van het hart onthuld. De analyse omvatte het observeren van de posities en bewegingen die individuen gedurende de dag aannamen, en classificeerde deze op basis van hoe positief ze zijn voor onze hartspier. Raad eens op welk niveau de zitpositie zich bevindt?

Advertisement

Vele uren zitten is slecht voor het hart: wat kunnen we eraan doen?

Vele uren zitten is slecht voor het hart: wat kunnen we eraan doen?

Pexels

Dat klopt: wat we overdag en zelfs 's nachts doen, is gezonder dan enkele uren in een stoel doorbrengen. Volgens de onderzoekers is het niet verplicht om de kantoorwerkplek te vervangen door een ligstoel – want hoe zouden we kunnen werken? - maar eerder onderschrijven ze het idee om dit soort dagelijks leven af ​​te wisselen en aan te passen met andere activiteiten die gezond zijn voor het hart. Jo Blodgett, een epidemioloog aan het University College London en hoofdauteur van de studie, legde uit: ““De belangrijkste bevinding van ons onderzoek is dat hoewel kleine veranderingen in de manier waarop je beweegt een positief effect kunnen hebben op de gezondheid van het hart, de intensiteit van de beweging ertoe doet.”

Bij de acties die ons kunnen behoeden voor te lang zitten, zet Blodgett op de eerste plaats “matige tot krachtige activiteit, zoals hardlopen, een stevige wandeling of traplopen – eigenlijk elke activiteit die de hartslag verhoogt en ervoor zorgt dat je sneller ademt, zelfs gedurende een minuut of twee.” Cardiovasculaire problemen komen vaak voor en bij mensen zonder enige specifieke aanleg kunnen deze aanzienlijk worden beïnvloed door de levensstijl die door de huidige samenleving wordt voorgesteld. Een onevenwichtig of gebrekkig dieet, schadelijke gewoonten zoals roken of alcohol en een gebrek aan lichamelijke activiteit zijn uiterst belangrijke risicofactoren, die een zeer negatieve invloed kunnen hebben op de gezondheid van ons hart.

Vele uren zitten is niet alleen slecht voor je hart

Vele uren zitten is niet alleen slecht voor je hart

Alan Clark/Flickr- CC BY-ND 2.0

Om tot deze conclusies te komen, hebben de onderzoekers de gegevens vergeleken die waren verkregen uit zes verschillende onderzoeken die waren uitgevoerd onder meer dan 15.000 deelnemende proefpersonen, afkomstig uit vijf verschillende landen, en onderzochten ze de manier waarop bepaald menselijk gedrag, waaronder slapen, staan, matige of krachtige lichaamsbeweging en zitten de gezondheid van het hart beïnvloedt. Het grootste deel van de dag in een zittende houding blijven is officieel het meest schadelijk, niet alleen voor het hart, maar ook voor het cholesterolgehalte, de tailleomtrek, de body mass index en de geglyceerde hemoglobine, die betrokken zijn bij diabetes type 2. Met behulp van tracker technologie kan de activiteit van de betrokken mensen en de gezondheid van het hart op een normale dag worden gemeten. Degenen die meer dynamische activiteiten uitvoerden, ook door alleen maar te staan of te slapen, rapporteerden een groter voordeel voor het hart dan degenen die lang bleven zitten.

Daarnaast is er ook goed nieuws: het overwinnen van dit probleem vergt geen bijzondere inspanning, zoals we hebben gezien. Elke bepaalde hoeveelheid tijd die je zittend doorbrengt, kan worden afgewisseld met een stevige wandeling van een half uur of licht joggen, zoals een van de deelnemers aan de studie deed, waarbij hij een daling van zowel de body mass index als de bloedsuikerspiegel rapporteerde. Dit kan dus voldoende zijn om een ​​verbetering te merken en de schade op kantoor te beperken. Goede nachtrust is ook belangrijk voor de gezondheid van het hart, en een dutje doen tussen het zitten door kan zelfs kleine positieve effecten hebben op het “goede” cholesterol. Het team schatte dat we gemiddeld zo'n 9,5 uur per dag zitten: “Wanneer deelnemers slechts vijf minuten matige tot krachtige activiteit afwisselden, was er een tastbaar positief effect op de gezondheid van hun hart."

De hoop van de onderzoekers is dat deze resultaten nuttig kunnen zijn bij het veranderen van het dagelijks gedrag van mensen ten gunste van hun hart: een kleine inspanning per dag is voldoende. Hoeveel tijd breng jij gewoonlijk zittend door?

Advertisement