Bansky's naam zou niet langer een mysterie zijn: hij werd genoemd in een "verloren” BBC-interview

Janine image
door Janine

27 November 2023

Bansky's naam zou niet langer een mysterie zijn: hij werd genoemd in een "verloren” BBC-interview
Advertisement

Banksy is een van de bekendste en belangrijkste figuren van de hedendaagse street art. Door de jaren heen heeft niemand ooit echt begrepen wie er achter het masker van de artiest verborgen zou kunnen zijn, en velen hebben het geprobeerd. Toch kan de identiteit van Banksy zijn onthuld, niet dankzij recent speurwerk, maar dankzij een BBC-interview van twintig jaar geleden.

Wie is nu die beroemdste street artist ter wereld?

Wie is nu die beroemdste street artist ter wereld?

Marconatolli/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED

Het mysterie van Banksy's identiteit heeft de miljoenen fans van de street artist over de hele wereld altijd gefascineerd. Er is niets zo intrigerend als een zeer beroemde artiest wiens werken miljoenen waard zijn, maar over wie verder niets bekend is. Door de jaren heen zijn er verschillende hypothesen naar voren gebracht, en aan bekende namen is er zeker geen gebrek geweest. Sommigen geloven dat ze Banksy hebben geïdentificeerd in Jamie Hewlett, mede-oprichter van Gorillaz, of in Robert Del Naja van Massive Attack. Dit zijn altijd theorieën geweest waar weinigen gehoor aan hebben gegeven.

Het geval van de Daily Mail is echter anders, volgens welke Banksy's echte naam Robin Gunningham is, een 53-jarige man die oorspronkelijk uit Bristol komt. Zelfs deze theorie heeft, hoewel de beroemde krant erover schreef, niet iedereen overtuigd. En het mysterie zou zich nog verder kunnen verdiepen, of ontrafelen, met de audio van een interview dat de BBC twintig jaar geleden opnam.

Advertisement

Werd Banksy's ware identiteit onthuld in een oud interview?

Werd Banksy's ware identiteit onthuld in een oud interview?

ZaBanker/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED

Onlangs dook een oude BBC-opname op, een interview uit 2003 met Banksy gepresenteerd door Nigel Wrench, correspondent kunst van de Britse publieke omroep. Tijdens het interview met de street artist vermeldt Wrench dat de krant The Independent zijn echte naam al heeft gebruikt. En dus vraagt ​​hij hem: “Is jouw naam Robert Banks?”, en krijgt een duidelijk antwoord van Banksy: “Het is Robbie”.

De onthulling van Banksy's ware identiteit werd gedaan tijdens de BBC-podcast The Banksy Story, dankzij een herstel van de oude originele audio. Sommige hiervan waren hergebruikt, maar er ontbraken enkele stukken, waarvan later werd ontdekt dat ze de openbaring van de kunstenaar bevatten. Maar zal dit werkelijk zijn identiteit zijn of was het in 2003 al meer een pseudoniem in een pseudoniem?

In 2003 was Banksy al... Banksy

In 2003 was Banksy al... Banksy

Confusedmiked/Wikimedia Commons - Public Domain / Markus Ortner/Wikimedia Commons - CC BY-SA 2.5 DEED

Misschien zullen we de ware identiteit van Banksy nooit te weten komen, en uiteindelijk doet het er misschien niet zoveel toe. In het interview uit 2003 waren er al enkele gedachten over kunst en street art die hem de komende jaren zouden vergezellen. Over de perceptie van graffiti als vandalisme zegt Banksy:

Als het correct wordt gedaan, is het illegaal! Maar ik kreeg goede reacties van de meeste mensen van mijn werk. Weet je, er zijn in het verleden zelfs agenten geweest die zeiden dat ze het mooi vonden, maar... ik vind gewoon dat het mijn recht is om naar buiten te gaan en te schilderen.

Banksy onderstreept de vrijheid van street art en stelt dat de stad een geweldige speelplaats is om te schilderen en dat mensen er ook overheen mogen schilderen, als ze dat willen. En bovendien definieert hij kunst zelf als een “snel gebruik bedoeld om een ​​boodschap over te brengen en vervolgens tot stof te vergaan”. Hetzelfde kan misschien worden gezegd over zijn identiteit, die we misschien nooit zullen weten, maar niet over de figuur van een van de meest raadselachtige en interessante artiesten van onze tijd.

Advertisement